Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Yayık Tereyağı

Yayık Tereyağı

Yayık Tereyağı; inek, koyun, keçi ve manda gibi süt veren hayvanlardan elde edilen sütlerin dinlendirilerek olgunlaştırılmaları ve yayık dediğimiz özel bir kapta çalkalanarak veya özel makinelerde, yağ moleküllerinin bir araya gelmeleri ile elde edilerek yapılma işlemidir. İneğin sütünden elde edilen tereyağı sarı renkte iken, mandanın sütünden elde edilen tereyağı beyaz renktedir.

Olgunlaştırılma işlemi ise sütün uygun bir yerde dinlendirilmesi veya mayalandırılması ile olur.

Yayıkta Tereyağı nasıl yapılır?


Tereyağ özellikle otlaklarda ve meralarda otlayan hayvanların sütü ile yapılmalı.

Bu sütle yapılan yoğurttan elde edeceğiniz tereyağı miktar yönünden hem daha fazla hem daha zahmetsiz olacaktır.

Elde ettiğimiz yağlı yoğurdu eskiden yaylalarda yayık kullanarak yapılırken, elektriğin olduğu dönemlerde ise elektrikli yayık makineleri ile tereyağı yapılırdı.

Yayık kabına süt veya yoğurdu boşaltıyorsunuz üzerine de boşalttığınız süt ya da yoğurttan biraz fazlaca soğuk su ekliyorsunuz. İyi bir tereyağının sırrı imalat sırasında kullanılan soğuk sudur. Soğuk su süt ya da yoğurt içerisindeki yağların topaklanmasını sağlar. Ilık su kullanıldığında yağ toparlanması ve topaklanarak birbirine yapışması verimsiz olur.

Buradaki oluşum ise Sütte lâktik asit meydana gelmesine neden olan bakteriler harekete geçerek sütün özel bir koku ve lezzet kazanmasına neden olur. Sütün emülsiyon dengesi bu arada bozulur, yağ moleküllerinin bir araya gelerek toplanmasına yani kitle hâline gelmesine neden olur. Böylece tereyağı elde edilmiş olur.

Tereyağı sütten elde edilince geride yağı alınmış süt kalırken, yoğurttan elde edilince de yayık ayranı dediğimiz, yağı tamamen alınmış yoğurt kalır.

Tereyağı %85 yağ ve %15 kazein, su, lâktoz, laktalbumin, laktaglobulin, A ve D vitaminleri ve kalsiyumdan oluşur. Bu %15'lik kısım içinde bulunan bazı maddeler, bakterilerin yağda kısa sürede üremesine ortam hazırlıyor. İyi saklanmadığı zaman renk bozukluğu, acılık ve kötü koku kazanır ve bozulur.

Tereyağının özel kokusu, içerisinde yer alan butirinden kaynaklanır. Bundan dolayı da diğer yağlardan kolaylıkla ayırt edilebilir. Hayvansal yağların içerisinde sağlık açısından en çok kullanılanı tereyağıdır. Tereyağının yasaklandığı kişilerde, evde kullandıkları yağlara çok az ilve edilerek lezzet değişikliği yapılabilir.

Tereyağının kullanıldığı alanlar


Tereyağı genelde kahvaltılarda direk tüketilirken, yemeklerde bazen tek başına ya da başka bir yağ ile karıştırılarak kullanılır. Yemeklerde kullanılan tereyağının içerisindeki su ve proteinli kısımlar eritilerek ayrıştırılır ve yemeklik tereyağı diye karşımıza çıkar. Yemek yaparken kahvaltılık tereyağı kullanılacaksa yağ ölçüsü biraz artırılmalıdır yoksa yemek yağsız olabilir. Halk arasında yağın su ve proteinlerinin ayrılma işlemine çeşitli değişik isimler verilir.

Tereyağı sağlık açısından çok önemli bir besin maddesi. Bilim insanları zaman zaman tereyağının sağlığa zararlı olduğuyla ilgili açıklamalar yapsa da son yıllarda artık tereyağı için olumlu açıklamalar yapılıyor. Öyle de olması gerekir. Doğal yollarla üretilen tereyağının hiçbir zararı yoktur, ancak her şeyde olduğu gibi bununda fazlası zararlıdır.

Tüketiciler marketlerden tereyağı aldıktan sonra tadından ve kokusundan memnun olmayabiliyor. Bundan korkan tüketiciler büyük markaların tereyağlarında kullandıklarında tat ve koku olarak o beyninde kazınmış, köyünde yediği tereyağı tadını alamamaktadır.
Son Güncelleme : 19.01.2024 06:33:04
Yayık Tereyağı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Yayık Tereyağı Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Yayık Tereyağı"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
1 Kg Tereyağı Kaç Litre Sütten Çıkar
1 Kg Tereyağı Kaç Litre Sütten Çıkar
1 kg tereyağı kaç litre sütten çıkar, tereyağı hayvansal bir besindir. Tereyağı A, E, D vitamini ve proteini açısından çok zengindir. Tereyağı kalsiyum, fosfor ve demir içerir. Hayvanın beslenme açısından rengi sarı ya da beyaz olabilmektedir. İnek, ...
Tereyağlı Yumurta Kaç Kalori?
Tereyağlı Yumurta Kaç Kalori?
Tereyağlı Yumurta Kaç Kalori, sahanda tereyağlı yumurta özellikle sabah kahvaltılarının vazgeçilmeyen ve göz bebeği olan, büyük küçük herkesin severek tükettiği bir pişirme tekniğidir. Sahana koyduğunuz bol tereyağını erittikten sonra üzerine kırılan...
Tereyağlı Krema Tarifi
Tereyağlı Krema Tarifi
Tereyağlı krema tarifi, Sizlere verdiğim tariflerin hepsi hem zaman açısından hem de lezzet açısından çok kolay ve güzel tarifler. Kremaların yapımında tereyağının verdiği lezzet her zaman için farklıdır. İsterseniz pastalarda isterseniz de keklerin ...
Tereyağlı Çörek
Tereyağlı Çörek
Tereyağlı Çörek, Misafirleriniz ve ailenizle paylaşabileceğiniz tadı enfes ötesi yumuşacık tereyağlı çörek mayalı hamurdan yapılacağı için bazılarınızı biraz korkutabilir. Korkmanıza hiç lüzum yok çünkü mayalı hamur tarifleri korktuğunuz kadar yapılm...
Tuzlu Tereyağı
Tuzlu Tereyağı
Tuzlu Tereyağı, Tereyağı en doğal ve en çok tüketilen yağlar arasındadır. Genelde yağlı inek sütü ve koyun sütünden yapılır. Bunun yanı sıra sütü içilebilen diğer hayvanların sütlerinden de yapılır. Ama yörelere görea tereyağı yapımı değişir. Kimi yö...
Bulgur Pilavı Tereyağlı
Bulgur Pilavı Tereyağlı
Bulgur Pilavı Tereyağlı, günümüzde çokça tüketilen tereyağlı bulgur pilavının birçok tarifi bulunmaktadır. Bu tarifler bölgeden bölgeye çok fazla olmasa da değişebilmektedir. Hatta tereyağlı bulgur pilavı, kilo ve diyet uzmanları tarafından da diğer ...
Fırında Tereyağlı Karides
Fırında Tereyağlı Karides
Fırında tereyağlı karides, Deniz ürünleri insanların zekâ gelişimi için çok önemlidir. Karides omega 3 yağ asidi yönünden oldukça fazladır. Selenyum minerali bulunur ve bu mineral kanser ve bu tarz ciddi hastalıkları önlemeye yardımcı olur. Kalorisi ...
Tereyağlı Erişte Tarifi
Tereyağlı Erişte Tarifi
Tereyağlı Erişte Tarifi, Tereyağlı erişte, zamanı olmayanlar için çok pratik bir yemektir. Tereyağlı erişte, zaman ve malzeme sıkıntısı olanlar için paha biçilmez bir yemektir. Tereyağlı erişte hem doyurucu hem de ucuz bir yemek olur. Tereyağlı erişt...
Tereyağlı Patates
Tereyağlı Patates
Tereyağlı patates: Yer altında yetişen yumru denen tarafı yenen bir besin öğesidir. Dünyada en çok tüketilen besinlerden birisi de patatestir. Sağlık açısından önemli bir yere sahiptir. A, C, K, B6 ve E vitaminleri bulunmaktadır. Potasyum deposudur. ...
Tereyağlı Kahve
Tereyağlı Kahve
Tereyağlı kahve, kahve Türk toplumunun gelenekleri arasında yer alırken; pişirilmesi ustalık gerektirir. Herkes güzel kahve yapamaz. Kahve pişirmenin önemli kuralları vardır. İnce yönlerini öğrenip kahve pişirirsek mükemmel sonuçlar alırız. Günde 1 f...
Tereyağlı Mantar
Tereyağlı Mantar
Tereyağlı Mantar, vitamin bakımından zengin olan mantar oldukça lezzetli ve görüntüsü ile oldukça şık bir sunum yapılacak yemekler arasında yer alır. Yapım işlemi çok basit olan tereyağlı mantar oldukça doyurucu bir yemektir. Ancak dikkat edilmesi ge...
Tereyağlı Makarna
Tereyağlı Makarna
Tereyağlı Makarna, makarnaya lezzet yapan tereyağıdır. Çalışan ve yemek yapmayı bilmeyenler için tereyağlı makarna bulunmaz bir nimettir. Pratik ve yapımı kolay olan tereyağlı makarnanın lezzeti bir başkadır. Diyetisyenleri kara listesinde yer alan m...

 

1 Kg Tereyağı Kaç Litre Sütten Çıkar
Tereyağlı Yumurta Kaç Kalori?
Tereyağlı Krema Tarifi
Tereyağlı Çörek
Tuzlu Tereyağı
Bulgur Pilavı Tereyağlı
Fırında Tereyağlı Karides
Tereyağlı Erişte Tarifi
Tereyağlı Patates
Yayık Tereyağı
Tereyağlı Kahve
Tereyağlı Mantar
Tereyağlı Makarna
Keçi Tereyağı
Tereyağlı Makarna Sosu
Tereyağlı Tatlı Kurabiye
Fırında Tereyağlı Mantar
Tereyağlı Elmalı Kurabiye
Tereyağlı Mantar Kavurması
Tereyağlı Baklava
Tereyağı Nasıl Yapılır
Güveçte Tereyağlı Karides
Tereyağlı Kurabiye
Tereyağlı Domates Soslu Makarna Tarifi
Tereyağlı Mayalı Poğaça
Tereyağlı Kek
Evde Tereyağ Yapımı
Tereyağlı Poğaça
Tereyağlı Fındıklı Kurabiye
Tereyağlı Makarna Kaç Kalori?
Popüler İçerik
Keçi Tereyağı
Keçi Tereyağı
Keçi tereyağı, oldukça faydalı besin değeri yüksek yağlar arasında yer almaktadır. Çünkü keçi sütü anne sütünün kalsiyum değerinin dört katı olarak bi...
Tereyağlı Makarna Sosu
Tereyağlı Makarna Sosu
Tereyağlı makarna sosu: Una yumurta karıştırılarak elde edilen hamura çeşitli şekiller verilir. bu kuruyan hamura makarna denir. Herkesin çok severek ...
Tereyağlı Tatlı Kurabiye
Tereyağlı Tatlı Kurabiye
Tereyağlı Tatlı Kurabiye, tereyağ hem yemeklerde, hem de hamur işlerine katılarak yapıldığı zaman daha ayrı bir lezzet katmaktadır. Yapılan yemekler, ...
Fırında Tereyağlı Mantar
Fırında Tereyağlı Mantar
Fırında Tereyağlı Mantar, mantar içermiş olduğu vitamin, mineral ve protein açısından en zengin olan besin maddesidir. Ayrıca et ile aynı eş değerde p...
Tereyağlı Elmalı Kurabiye
Tereyağlı Elmalı Kurabiye
Tereyağlı Elmalı Kurabiye, Yağların içerisinde en sağlıklı ve doğal bir yağ olduğunu düşündüğüm ve mis gibi kokan tereyağının kurabiyelere kattığı lez...
Tereyağlı Mantar Kavurması
Tereyağlı Mantar Kavurması
Tereyağlı Mantar Kavurma, Kendine has özel bir tada sahip olan mantar, yemek, kavurma veya garnitür olarak her mevsim sofralarda yerini alan bir sebze...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
1 Kg Tereyağı Kaç Litre Sütten Çıkar
Tereyağlı Yumurta Kaç Kalori?
Tereyağlı Krema Tarifi
Tereyağlı Çörek
Tuzlu Tereyağı
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024