Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Tereyağlı Baklava

Tereyağlı Baklava

Tereyağlı Baklava, Baklava; Sözcük Türkçe kökenlidir. Eski Türkçede baklağu, baklağı olarak geçmektedir. Türkçeden de diğer dillere geçmiştir. Orta Doğu, Balkan, Güney Asya ve Türk mutfaklarında yer bulmuş hamurdan, İnce yufkalardan hazırlanan önemli bir tatlıdır. Açılan ince yufkaların arasına yöreye göre ceviz, badem, Antep fıstığı ya da fındık konarak yapılmaktadır. Geçmişte bal şerbeti ile tatlandırılan baklava, günümüzde ise daha çok şeker şerbeti ile tatlandırılmaktadır.

Doğu Akdeniz, Balkanlar, Orta Doğu ve Kafkasya'nın hemen bütün kavimleri, yani Araplar, Museviler, Yunanlılar, Ermeniler, Bulgarlar baklavayı kendi geleneksel tatlıları olarak takdim ederler. Bu bölgelerin zamanında Osmanlı coğrafyası olduğu göz önünde bulundurulunca, baklavanın bir Osmanlı (Türk) tatlısı olarak nitelenmesi de düşünülebilir. Ama Osmanlının Türk olarak bilinmesinden dolayı, özellikle Yunanlılar ve Araplar tarafından bu niteleme hiç de hoş karşılanmamaktadır.

Tereyağlı Baklava İçin Malzemeleri


Tereyağlı Baklava Hamuru için

  • 250 gr tereyağı,
  • Aldığı kadar un. (Hamur çok sert olmayacak]
  • 3 yumurta,
  • 1 Su bardağı süt,
  • 1 çay kaşığı karbonat,
  • 1 yemek kaşığı limonsuyu
  • 1 çay kaşığı sirke,
  • Bir paket nişasta (Yufka açımında kullanılacak)

İçi için

  • 3 su bardağı çekilmiş ceviz içi.
Üzerine
  • 250 gr tereyağı.
  • Şerbeti için;
  • 6 su bardağı toz şeker,
  • 6 su bardağı su,
  • 1 yemek kaşığı limon suyu.
Tereyağlı Baklava Nasıl Yapılır?

Hamur için, tereyağını eritin. Un haricindeki gerekli olan malzemeler yoğurma kabına alın ve azar azar elenmiş un ilave edilip, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın. Hazırlanan hamurdan yumurta büyüklüğünde bezeler alın (Yaklaşık 30 beze çıkacaktır).

Bezelerin ikiye ayırın yarısı üst katı için diğer yarısı alt katı için. Açma tahtasının üzerine bolca nişasta serpin ve 15 bezeyi tek tek bol nişasta ile pasta tabağı büyüklüğünde açın. Aralarına bol nişasta serpip, üst üste koyun. Ardından üst üste konulan pasta tabağı büyüklüğündeki yufkaları, açılabildiği kadar büyük şekilde açın. Tepsi boyutunda kesilen hamur tepsinin içerisine yerleştirin kenarlarında kalan parçaları da üzerine yerleştirin. Üzerine bolca ceviz serpiştirin ve kalan 15 beze hamur da ayı şekilde açın.

Bu kez önce kenarda kalan parçalar yerleştirin, daha sonra tepsi boyutunda kesilen yufkaları, üzerine itina ile yerleştirin. Ardından arzu ettiğiniz biçimde dilimleyin. Tereyağı tavaya alıp iyice kızdırın ve üzerine çıkan tortuyu alın. Kızgın tere-yağını, baklavanın her yerine gelecek şekilde gezdirerek dökün. Önceden ısıtılan 150 derece fırında ağır ağır üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Kızaran tereyağlı baklavayı fırından alarak soğumaya bırakın.

Şerbeti için ise şeker ve suyu bir tencereye alın, kıvam alıncaya kadar kaynatın. Şerbet cıvık ya da çok koyu olmamalı. Şekerler özelliğinden dolayı, kıvam açısından farklılık gösterebilmektedir. Kıvamını alan şerbete 1 yemek kaşığı limon suyu ilave edin bir taşım kaynatın ve ardından ocaktan alın.

Soğumuş olan tereyağlı baklavanın üzerine sıcak olarak şerbeti gezdirilerek dökün. Şerbetini iyice alan tereyağlı baklavayı, servis edebilirsiniz.

Afiyet Olsun.
Son Güncelleme : 20.01.2024 04:06:39
Tereyağlı Baklava ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Tereyağlı Baklava Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Tereyağlı Baklava"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
1 Kg Tereyağı Kaç Litre Sütten Çıkar
1 Kg Tereyağı Kaç Litre Sütten Çıkar
1 kg tereyağı kaç litre sütten çıkar, tereyağı hayvansal bir besindir. Tereyağı A, E, D vitamini ve proteini açısından çok zengindir. Tereyağı kalsiyum, fosfor ve demir içerir. Hayvanın beslenme açısından rengi sarı ya da beyaz olabilmektedir. İnek, ...
Tereyağlı Yumurta Kaç Kalori?
Tereyağlı Yumurta Kaç Kalori?
Tereyağlı Yumurta Kaç Kalori, sahanda tereyağlı yumurta özellikle sabah kahvaltılarının vazgeçilmeyen ve göz bebeği olan, büyük küçük herkesin severek tükettiği bir pişirme tekniğidir. Sahana koyduğunuz bol tereyağını erittikten sonra üzerine kırılan...
Tereyağlı Krema Tarifi
Tereyağlı Krema Tarifi
Tereyağlı krema tarifi, Sizlere verdiğim tariflerin hepsi hem zaman açısından hem de lezzet açısından çok kolay ve güzel tarifler. Kremaların yapımında tereyağının verdiği lezzet her zaman için farklıdır. İsterseniz pastalarda isterseniz de keklerin ...
Tereyağlı Çörek
Tereyağlı Çörek
Tereyağlı Çörek, Misafirleriniz ve ailenizle paylaşabileceğiniz tadı enfes ötesi yumuşacık tereyağlı çörek mayalı hamurdan yapılacağı için bazılarınızı biraz korkutabilir. Korkmanıza hiç lüzum yok çünkü mayalı hamur tarifleri korktuğunuz kadar yapılm...
Tuzlu Tereyağı
Tuzlu Tereyağı
Tuzlu Tereyağı, Tereyağı en doğal ve en çok tüketilen yağlar arasındadır. Genelde yağlı inek sütü ve koyun sütünden yapılır. Bunun yanı sıra sütü içilebilen diğer hayvanların sütlerinden de yapılır. Ama yörelere görea tereyağı yapımı değişir. Kimi yö...
Bulgur Pilavı Tereyağlı
Bulgur Pilavı Tereyağlı
Bulgur Pilavı Tereyağlı, günümüzde çokça tüketilen tereyağlı bulgur pilavının birçok tarifi bulunmaktadır. Bu tarifler bölgeden bölgeye çok fazla olmasa da değişebilmektedir. Hatta tereyağlı bulgur pilavı, kilo ve diyet uzmanları tarafından da diğer ...
Fırında Tereyağlı Karides
Fırında Tereyağlı Karides
Fırında tereyağlı karides, Deniz ürünleri insanların zekâ gelişimi için çok önemlidir. Karides omega 3 yağ asidi yönünden oldukça fazladır. Selenyum minerali bulunur ve bu mineral kanser ve bu tarz ciddi hastalıkları önlemeye yardımcı olur. Kalorisi ...
Tereyağlı Erişte Tarifi
Tereyağlı Erişte Tarifi
Tereyağlı Erişte Tarifi, Tereyağlı erişte, zamanı olmayanlar için çok pratik bir yemektir. Tereyağlı erişte, zaman ve malzeme sıkıntısı olanlar için paha biçilmez bir yemektir. Tereyağlı erişte hem doyurucu hem de ucuz bir yemek olur. Tereyağlı erişt...
Tereyağlı Patates
Tereyağlı Patates
Tereyağlı patates: Yer altında yetişen yumru denen tarafı yenen bir besin öğesidir. Dünyada en çok tüketilen besinlerden birisi de patatestir. Sağlık açısından önemli bir yere sahiptir. A, C, K, B6 ve E vitaminleri bulunmaktadır. Potasyum deposudur. ...
Yayık Tereyağı
Yayık Tereyağı
Yayık Tereyağı; inek, koyun, keçi ve manda gibi süt veren hayvanlardan elde edilen sütlerin dinlendirilerek olgunlaştırılmaları ve yayık dediğimiz özel bir kapta çalkalanarak veya özel makinelerde, yağ moleküllerinin bir araya gelmeleri ile elde edil...
Tereyağlı Kahve
Tereyağlı Kahve
Tereyağlı kahve, kahve Türk toplumunun gelenekleri arasında yer alırken; pişirilmesi ustalık gerektirir. Herkes güzel kahve yapamaz. Kahve pişirmenin önemli kuralları vardır. İnce yönlerini öğrenip kahve pişirirsek mükemmel sonuçlar alırız. Günde 1 f...
Tereyağlı Mantar
Tereyağlı Mantar
Tereyağlı Mantar, vitamin bakımından zengin olan mantar oldukça lezzetli ve görüntüsü ile oldukça şık bir sunum yapılacak yemekler arasında yer alır. Yapım işlemi çok basit olan tereyağlı mantar oldukça doyurucu bir yemektir. Ancak dikkat edilmesi ge...

 

1 Kg Tereyağı Kaç Litre Sütten Çıkar
Tereyağlı Yumurta Kaç Kalori?
Tereyağlı Krema Tarifi
Tereyağlı Çörek
Tuzlu Tereyağı
Bulgur Pilavı Tereyağlı
Fırında Tereyağlı Karides
Tereyağlı Erişte Tarifi
Tereyağlı Patates
Yayık Tereyağı
Tereyağlı Kahve
Tereyağlı Mantar
Tereyağlı Makarna
Keçi Tereyağı
Tereyağlı Makarna Sosu
Tereyağlı Tatlı Kurabiye
Fırında Tereyağlı Mantar
Tereyağlı Elmalı Kurabiye
Tereyağlı Mantar Kavurması
Tereyağlı Baklava
Tereyağı Nasıl Yapılır
Güveçte Tereyağlı Karides
Tereyağlı Kurabiye
Tereyağlı Domates Soslu Makarna Tarifi
Tereyağlı Mayalı Poğaça
Tereyağlı Kek
Evde Tereyağ Yapımı
Tereyağlı Poğaça
Tereyağlı Fındıklı Kurabiye
Tereyağlı Makarna Kaç Kalori?
Popüler İçerik
Tereyağlı Makarna
Tereyağlı Makarna
Tereyağlı Makarna, makarnaya lezzet yapan tereyağıdır. Çalışan ve yemek yapmayı bilmeyenler için tereyağlı makarna bulunmaz bir nimettir. Pratik ve ya...
Keçi Tereyağı
Keçi Tereyağı
Keçi tereyağı, oldukça faydalı besin değeri yüksek yağlar arasında yer almaktadır. Çünkü keçi sütü anne sütünün kalsiyum değerinin dört katı olarak bi...
Tereyağlı Makarna Sosu
Tereyağlı Makarna Sosu
Tereyağlı makarna sosu: Una yumurta karıştırılarak elde edilen hamura çeşitli şekiller verilir. bu kuruyan hamura makarna denir. Herkesin çok severek ...
Tereyağlı Tatlı Kurabiye
Tereyağlı Tatlı Kurabiye
Tereyağlı Tatlı Kurabiye, tereyağ hem yemeklerde, hem de hamur işlerine katılarak yapıldığı zaman daha ayrı bir lezzet katmaktadır. Yapılan yemekler, ...
Fırında Tereyağlı Mantar
Fırında Tereyağlı Mantar
Fırında Tereyağlı Mantar, mantar içermiş olduğu vitamin, mineral ve protein açısından en zengin olan besin maddesidir. Ayrıca et ile aynı eş değerde p...
Tereyağlı Elmalı Kurabiye
Tereyağlı Elmalı Kurabiye
Tereyağlı Elmalı Kurabiye, Yağların içerisinde en sağlıklı ve doğal bir yağ olduğunu düşündüğüm ve mis gibi kokan tereyağının kurabiyelere kattığı lez...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
1 Kg Tereyağı Kaç Litre Sütten Çıkar
Tereyağlı Yumurta Kaç Kalori?
Tereyağlı Krema Tarifi
Tereyağlı Çörek
Tuzlu Tereyağı
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024