Tereyağlı Katmer Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Tereyağlı Katmer Tarifi ve Malzemeleri

Tereyağlı katmer; Tereyağlı katmerin çıkış yeri ve en meşhur olduğu yeri kayseridir. Kayseri mutfağına özgü bir hamur işi yemeğidir. Özellikle her yörede yapılan katmerlerin hepsinin kendine has lezzetleri vardır. Biz sizler ile bugün Kayseri yöresine ait olan katmerin yapılışını anlatacağız.

Tereyağlı katmer için gereken malzemeler
  • İki su bardağı su,
  • Beş buçuk su bardağı kepekli un,
  • İki çay kaşığı dolusu tuz,
İç harcı için
  • Bir çay bardağı sıvı yağ,
  • Yarım paket margarin veya tereyağı,
  • İç harcı için tereyağının eritilerek sıvı yağ ile karıştırılması gerekir.
Tereyağlı katmer nasıl yapılır?

Öncelikle hamurun yapılışı için gereken hamur kabı içerisine un, tuz ve gereken miktarda su ilave edilerek hamur elde edilir. Hamurun olduğunu anlamak için kulak memesi kıvamına gelmesi sağlanır veya yapışmayan ve de dağılmayan bir hamur elde ettiğinizde ele yapışmayacak hale geldiğinde katmerin hamuru hazır hale gelmiş olur. Hazır olan hamurdan olabildiği kadar beze yaparak düz bir tezgâh üzerinde her beze tek tek katmer boyutunda oklava ile açılır. Daha sonra hamurun üzerine 2-3 yemek kaşığı kadar hazırladığınız yağ karışımı fırça yardımı ile hamurun üzerine sürülür. Çok fazla sürülmesine gerek yoktur. Nedeni de sarma işlemi esnasında dışarı taşmaması içindir. Daha donra yağlanan beze rulo haline getirilerek gül şeklinde kıvrılarak son şekli verilir. İşlem bütün bezelere uygulandıktan sonra elde edilen tereyağlı katmerler buzdolabına konularak ortalama üç dört saat kadar bekletilerek dinlendirildikten sonra katmerler buzdolabından çıkartılarak tekrar tezgâha alınır ve bir oklava yardımı ile yeniden açılır. Daha sonra bir tava içerisine bir tatlı kaşığı sıvı yağ damlatılarak katmer hamurları çift taraflı olarak normal ateşte pişirilir. Bu arada tava ısınmadan ilk hamuru koymayınız aksi takdirde yapışır ve istenilen görüntü elde edilemez.

Afiyet olsun.

Bu arada önemli bir not olarak tereyağlı katmerin hamurunu çok yaparak buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Bu sayede dilediğiniz kadar, dilediğiniz zamanda, istediğiniz kadar yapıp yiyebilirsiniz.

Tereyağlı Katmer Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Tereyağı Kaç Kalori?

Tereyağı Kaç Kalori?

Güncel

Tereyağlı Erişte Tarifi ve Malzemeleri

Tereyağlı Erişte Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Tereyağlı Bisküvi Tarifi ve Malzemeleri

Tereyağlı Bisküvi Tarifi ve Malzemeleri