Tereyağlı Un Helvası
Tereyağlı un helvası, Anadolu'da tarihi çok eskilere dayanan tereyağlı un helvası kültürümüzde var olan bir lezzettir. Normal zamanlarda yapılıp tüketilmektedir. Kış aylarında daha sık yapılmaktadır. Bazı yörelerde taziye evlerinde tereyağlı un helvası yapılarak misafirlere ve komşulara dağıtılır. Hemen hemen her yörede tereyağlı un helvası birbirine benzer.
Farklılık olarak içerisine ekstra olarak ceviz içi, fındık içi, çam fıstığı ve fıstık içi eklenmektedir. Bazı yörelerde tahin ve pekmez ilavesi de yapılır. Enerji bakımından zengin olan tereyağlı un helvası kalori oranıda oldukça yüksektir. Diyet yapan kişilerin tereyağlı un helvası yerken miktarına çok dikkat etmeleri gerekmektedir. Tereyağlı un helvası yarım saat kadar kısa bir sürede hızlı bir şekilde yapılabilir. Çayın yanında ani gelen misafirlere hızlı bir şekilde yapılır ve sunulur. Önceden hazırlanıp yemekten sonra tatlı isteğinizi tereyağlı un helvası ile giderebilirsiniz. Şimdi bu büyüklerimizden kalan tarifin yapım aşamasına geçelim,
Tereyağlı un helvası için gerekli malzemeler- 5 yemek kaşığı tereyağı,
- 5 su bardağı un,
- 1 fincan sıvıyağ,
- 4 bardak su,
- 2 su bardağı şeker,
- 1 Su bardağı çekilmiş ceviz içi.
Tereyağlı un helvası nasıl yapılır?
Helvanın yapılışına derin çelik olmasında fayda olan bir tencerenin içerisine unu koyarak başlayalım. Kısık ateşte tahta kaşıkla sürekli karıştırıp kavurun. Renginin dönmesine gerek yoktur.
Un kokusunun giderilmesi yeterli olacaktır. Devamında içerisine önce sıvı yağ, sonra tereyağı ilave ederek karıştırmaya devam edin. Ocağın altını kapatın ve tereyağının unun ısısı ile erimesini bekleyin. Bu esnada tereyağlı un helvasının şurubu hazırlayalım. Şurup kısmı çok kolaydır. Derin bir tencereyi ocağa alın. Ölçüde belirtilen suyun ılık olması gerekir. Ilık suyu ve şekeri tencereye koyun ve karıştırın. Şeker erdikten sonra şurubu kavurduğunuz un ve tereyağına ekleyerek yedirin. Helvayı ocağa alın ve altını kısın. Tahta kaşıkla koyulaşıncaya kadar pişirin. Koyulaşan tereyağlı un helvasının içerisine son olarak ceviz ekleyin ve ocaktan alın. Tereyağlı un helvasını 10 dakika kadar dinlendirin. Servis tabağına alırken kaşık yardımıyla yuvarlak şekiller verin. Üzerine ceviz yerleştirerek soğuk ve ılık servis edilebilir.
Afiyet olsun.
20.01.2024 11:07:09
Tereyağlı Un Helvası ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|
0 Yorum Yapılmış "Tereyağlı Un Helvası"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
|
|