Tereyağlı Un Helvası

Tereyağlı un helvası, Anadolu'da tarihi çok eskilere dayanan tereyağlı un helvası kültürümüzde var olan bir lezzettir. Normal zamanlarda yapılıp tüketilmektedir. Kış aylarında daha sık yapılmaktadır. Bazı yörelerde taziye evlerinde tereyağlı un helvası yapılarak misafirlere ve komşulara dağıtılır. Hemen hemen her yörede tereyağlı un helvası birbirine benzer.
Farklılık olarak içerisine ekstra olarak ceviz içi, fındık içi, çam fıstığı ve fıstık içi eklenmektedir. Bazı yörelerde tahin ve pekmez ilavesi de yapılır. Enerji bakımından zengin olan tereyağlı un helvası kalori oranıda oldukça yüksektir. Diyet yapan kişilerin tereyağlı un helvası yerken miktarına çok dikkat etmeleri gerekmektedir. Tereyağlı un helvası yarım saat kadar kısa bir sürede hızlı bir şekilde yapılabilir. Çayın yanında ani gelen misafirlere hızlı bir şekilde yapılır ve sunulur. Önceden hazırlanıp yemekten sonra tatlı isteğinizi tereyağlı un helvası ile giderebilirsiniz. Şimdi bu büyüklerimizden kalan tarifin yapım aşamasına geçelim,

Tereyağlı un helvası için gerekli malzemeler

  • 5 yemek kaşığı tereyağı,
  • 5 su bardağı un,
  • 1 fincan sıvıyağ,
  • 4 bardak su,
  • 2 su bardağı şeker,
  • 1 Su bardağı çekilmiş ceviz içi.

Tereyağlı un helvası nasıl yapılır?


Helvanın yapılışına derin çelik olmasında fayda olan bir tencerenin içerisine unu koyarak başlayalım. Kısık ateşte tahta kaşıkla sürekli karıştırıp kavurun. Renginin dönmesine gerek yoktur.
Un kokusunun giderilmesi yeterli olacaktır. Devamında içerisine önce sıvı yağ, sonra tereyağı ilave ederek karıştırmaya devam edin. Ocağın altını kapatın ve tereyağının unun ısısı ile erimesini bekleyin. Bu esnada tereyağlı un helvasının şurubu hazırlayalım. Şurup kısmı çok kolaydır. Derin bir tencereyi ocağa alın. Ölçüde belirtilen suyun ılık olması gerekir. Ilık suyu ve şekeri tencereye koyun ve karıştırın. Şeker erdikten sonra şurubu kavurduğunuz un ve tereyağına ekleyerek yedirin. Helvayı ocağa alın ve altını kısın. Tahta kaşıkla koyulaşıncaya kadar pişirin. Koyulaşan tereyağlı un helvasının içerisine son olarak ceviz ekleyin ve ocaktan alın. Tereyağlı un helvasını 10 dakika kadar dinlendirin. Servis tabağına alırken kaşık yardımıyla yuvarlak şekiller verin. Üzerine ceviz yerleştirerek soğuk ve ılık servis edilebilir.

Afiyet olsun.
20.01.2024 11:07:09
Tereyağlı Un Helvası ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Tereyağlı Un Helvası Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Tereyağlı Un Helvası"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

1 Kg Tereyağı Kaç Litre Sütten Çıkar

1 kg tereyağı kaç litre sütten çıkar, tereyağı hayvansal bir besindir. Tereyağı A, E, D vitamini ve proteini açısından çok zengindir. Tereyağı kalsiyum,...
Devamını Oku

Tereyağlı Yumurta Kaç Kalori?

Tereyağlı Yumurta Kaç Kalori, sahanda tereyağlı yumurta özellikle sabah kahvaltılarının vazgeçilmeyen ve göz bebeği olan, büyük küçük herkesin severek tükett...
Devamını Oku

Tereyağlı Krema Tarifi

Tereyağlı krema tarifi, Sizlere verdiğim tariflerin hepsi hem zaman açısından hem de lezzet açısından çok kolay ve güzel tarifler. Kremaların yapımında terey...
Devamını Oku

Tereyağlı Çörek

Tereyağlı Çörek, Misafirleriniz ve ailenizle paylaşabileceğiniz tadı enfes ötesi yumuşacık tereyağlı çörek mayalı hamurdan yapılacağı için bazılarınızı ...
Devamını Oku

Tuzlu Tereyağı

Tuzlu Tereyağı, Tereyağı en doğal ve en çok tüketilen yağlar arasındadır. Genelde yağlı inek sütü ve koyun sütünden yapılır. Bunun yanı sıra sütü içilebilen ...
Devamını Oku

Bulgur Pilavı Tereyağlı

Bulgur Pilavı Tereyağlı, günümüzde çokça tüketilen tereyağlı bulgur pilavının birçok tarifi bulunmaktadır. Bu tarifler bölgeden bölgeye çok fazla olmasa da d...
Devamını Oku

Fırında Tereyağlı Karides

Fırında tereyağlı karides, Deniz ürünleri insanların zekâ gelişimi için çok önemlidir. Karides omega 3 yağ asidi yönünden oldukça fazladır. Selenyum minerali...
Devamını Oku

Tereyağlı Erişte Tarifi

Tereyağlı Erişte Tarifi, Tereyağlı erişte, zamanı olmayanlar için çok pratik bir yemektir. Tereyağlı erişte, zaman ve malzeme sıkıntısı olanlar için paha biç...
Devamını Oku

Tereyağlı Patates

Tereyağlı patates: Yer altında yetişen yumru denen tarafı yenen bir besin öğesidir. Dünyada en çok tüketilen besinlerden birisi de patate...
Devamını Oku

Yayık Tereyağı

Yayık Tereyağı; inek, koyun, keçi ve manda gibi süt veren hayvanlardan elde edilen sütlerin dinlendirilerek olgunlaştırılmaları ve yayık dediğimiz özel ...
Devamını Oku

Tereyağlı Kahve

Tereyağlı kahve, kahve Türk toplumunun gelenekleri arasında yer alırken; pişirilmesi ustalık gerektirir. Herkes güzel kahve yapamaz. Kahve pişirmenin önemli ...
Devamını Oku

Tereyağlı Mantar

Tereyağlı Mantar, vitamin bakımından zengin olan mantar oldukça lezzetli ve görüntüsü ile oldukça şık bir sunum yapılacak yemekler arasında yer alır. Yapım i...
Devamını Oku

Tereyağlı Makarna

Tereyağlı Makarna, makarnaya lezzet yapan tereyağıdır. Çalışan ve yemek yapmayı bilmeyenler için tereyağlı makarna bulunmaz bir nimettir. Pratik ve yapı...
Devamını Oku

Keçi Tereyağı

Keçi tereyağı, oldukça faydalı besin değeri yüksek yağlar arasında yer almaktadır. Çünkü keçi sütü anne sütünün kalsiyum değerinin dört katı olarak bilinir. ...
Devamını Oku

Tereyağlı Makarna Sosu

Tereyağlı makarna sosu: Una yumurta karıştırılarak elde edilen hamura çeşitli şekiller verilir. Bu kuruyan hamura makarna denir. Herkesin...
Devamını Oku

Tereyağlı Tatlı Kurabiye

Tereyağlı Tatlı Kurabiye, tereyağı hem yemeklerde hem de hamur işlerine katılarak yapıldığı zaman daha ayrı bir lezzet katmaktadır. Yapılan yemekler, pastala...
Devamını Oku

Fırında Tereyağlı Mantar

Fırında Tereyağlı Mantar, mantar içermiş olduğu vitamin, mineral ve protein açısından en zengin olan besin maddesidir. Ayrıca et ile aynı eş değerde protein ...
Devamını Oku

Tereyağlı Elmalı Kurabiye

Tereyağlı Elmalı Kurabiye, Yağların içerisinde en sağlıklı ve doğal bir yağ olduğunu düşündüğüm ve mis gibi kokan tereyağının kurabiyelere kattığı lezzeti se...
Devamını Oku

Tereyağlı Mantar Kavurması

Tereyağlı Mantar Kavurma, Kendine has özel bir tada sahip olan mantar, yemek, kavurma veya garnitür olarak her mevsim sofralarda yerini alan bir sebzedir. Be...
Devamını Oku

Tereyağlı Baklava

Tereyağlı Baklava, Baklava; Sözcük Türkçe kökenlidir. Eski Türkçede baklağu, baklağı olarak geçmektedir. Türkçeden de diğer dillere geçmiştir. Orta Doğu, Bal...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
1 Kg Tereyağı Kaç Litre Sütten Çıkar
Tereyağlı Yumurta Kaç Kalori?
Tereyağlı Krema Tarifi
Tereyağlı Çörek
Tuzlu Tereyağı
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024