Tereyağlı Mayalı Poğaça

Tereyağlı Mayalı Poğaça, poğaça özellikle herkes tarafından sevilen ve evlerde eksik edilmeyen hamur işlerinin kralıdır. Öyle ki, ani misafir geldiğinde, çocuklarınızın okul beslenmesinde, hanımların sohbet ettiği beş çaylarında mutlaka poğaça yerini almaktadır. Aslında evde hazırlanan poğaçaların tarifleri genel olarak hep aynıdır. Ancak bazen bir küçük farklı malzeme poğaçanın hem görüntüsünü hem de tadını mükemmel hale getirmektedir.
Mayalı poğaça yapımı genellikle kolaydır, ancak bazı hanımlar benim yaptığım poğaçalar senin poğaçan kadar yumuşak olmuyor diye düşünmektedir. Bunun sebebi özellikle sıcak ve soğuk olan malzemelerin bir arada yoğurulmasıdır. Eğer mayalı poğaça yapacaksanız yumurta, yoğurt gibi buzdolabında olan malzemeleri mutlaka poğaça yapmadan birkaç saat önce çıkararak oda sıcaklığına gelmesi sağlanmalıdır. Çünkü tereyağını mayalı poğaça malzemelerinin içerisine ılık eklediğimiz için soğuk olan yumurta ve yoğurt malzemelerin hacim ısısını değiştirmektedir. Bu nedenle yumuşak ve fosur fosur kabaran poğaçalar yapmak pek de mümkün değildir. Bu püf noktalara dikkat edildiği zaman herkes güzel kabarmış ve yumuşak lokum gibi poğaçalar hazırlayabilir. Tereyağlı Mayalı poğaça yaparken ister kuru ister yaş maya kullanın ikisi de aynı sonucu almanızda faydalı olacaktır.

Tereyağlı Mayalı Poğaça İçin Gerekli Olan Malzemeleri

  • 1 su bardağı süt
  • 75 gram tereyağı (Önceden eritilmiş ve ılımış olacak)
  • Yarım su
    bardağı ılık su
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 paket yaş maya (Kuru mayada olur)
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 adet yumurta (Sarısını üzerine sürmek için ayıralım)
  • 3,5-4 su bardağı kadar un
  • Üzerine çörek otu ya da susam

Tereyağlı Mayalı Poğaçanın İç Malzemesi

  • Ufalanmış beyaz peynir
  • Bir tutam maydanoz

Tereyağlı Mayalı Poğaça Nasıl Yapılır?


Öncelikle derin bir kâsenin içerisine sütü, suyu, tereyağını, mayayı, tuzu, şekeri, yumurta akını ve sıvı yağını ilave ederek harmanlayalım. Ardından unu yavaş yavaş ekleyelim ve elimize yapışmayan, yumuşak bir hamur hazırlayalım. Daha sonra üzerini kapatalım ve mayalanması için bir kenara kaldıralım. 1-2 saat mayalandıktan sonra hamurdan küçük bezeler alalım, elimizle yassı şekil vererek açalım. Sonra hamurun ortasına önceden hazırladığımız peynirli harçtan yerleştirelim ve uçlarını kapatalım. Fırın tepsisinin içerisine yağlı pişirme kâğıdı yerleştirelim ve hazırladığımız mayalı poğaçaları tepsiye dizelim. Bütün hamur bitene kadar işleme devam edelim. En son üzerine ayırdığımız yumurta sarısını sürelim, isteğe göre çörek otu ya da susam serpelim. Önceden 200 derecede ısıttığımız fırında kızarıncaya kadar pişirelim. Pişme işleminden sonra tereyağlı mayalı poğaça servise hazır.

Afiyet olsun.
19.01.2024 19:08:41
Tereyağlı Mayalı Poğaça ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Tereyağlı Mayalı Poğaça Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Tereyağlı Mayalı Poğaça"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

1 Kg Tereyağı Kaç Litre Sütten Çıkar

1 kg tereyağı kaç litre sütten çıkar, tereyağı hayvansal bir besindir. Tereyağı A, E, D vitamini ve proteini açısından çok zengindir. Tereyağı kalsiyum,...
Devamını Oku

Tereyağlı Yumurta Kaç Kalori?

Tereyağlı Yumurta Kaç Kalori, sahanda tereyağlı yumurta özellikle sabah kahvaltılarının vazgeçilmeyen ve göz bebeği olan, büyük küçük herkesin severek tükett...
Devamını Oku

Tereyağlı Krema Tarifi

Tereyağlı krema tarifi, Sizlere verdiğim tariflerin hepsi hem zaman açısından hem de lezzet açısından çok kolay ve güzel tarifler. Kremaların yapımında terey...
Devamını Oku

Tereyağlı Çörek

Tereyağlı Çörek, Misafirleriniz ve ailenizle paylaşabileceğiniz tadı enfes ötesi yumuşacık tereyağlı çörek mayalı hamurdan yapılacağı için bazılarınızı ...
Devamını Oku

Tuzlu Tereyağı

Tuzlu Tereyağı, Tereyağı en doğal ve en çok tüketilen yağlar arasındadır. Genelde yağlı inek sütü ve koyun sütünden yapılır. Bunun yanı sıra sütü içilebilen ...
Devamını Oku

Bulgur Pilavı Tereyağlı

Bulgur Pilavı Tereyağlı, günümüzde çokça tüketilen tereyağlı bulgur pilavının birçok tarifi bulunmaktadır. Bu tarifler bölgeden bölgeye çok fazla olmasa da d...
Devamını Oku

Fırında Tereyağlı Karides

Fırında tereyağlı karides, Deniz ürünleri insanların zekâ gelişimi için çok önemlidir. Karides omega 3 yağ asidi yönünden oldukça fazladır. Selenyum minerali...
Devamını Oku

Tereyağlı Erişte Tarifi

Tereyağlı Erişte Tarifi, Tereyağlı erişte, zamanı olmayanlar için çok pratik bir yemektir. Tereyağlı erişte, zaman ve malzeme sıkıntısı olanlar için paha biç...
Devamını Oku

Tereyağlı Patates

Tereyağlı patates: Yer altında yetişen yumru denen tarafı yenen bir besin öğesidir. Dünyada en çok tüketilen besinlerden birisi de patate...
Devamını Oku

Yayık Tereyağı

Yayık Tereyağı; inek, koyun, keçi ve manda gibi süt veren hayvanlardan elde edilen sütlerin dinlendirilerek olgunlaştırılmaları ve yayık dediğimiz özel ...
Devamını Oku

Tereyağlı Kahve

Tereyağlı kahve, kahve Türk toplumunun gelenekleri arasında yer alırken; pişirilmesi ustalık gerektirir. Herkes güzel kahve yapamaz. Kahve pişirmenin önemli ...
Devamını Oku

Tereyağlı Mantar

Tereyağlı Mantar, vitamin bakımından zengin olan mantar oldukça lezzetli ve görüntüsü ile oldukça şık bir sunum yapılacak yemekler arasında yer alır. Yapım i...
Devamını Oku

Tereyağlı Makarna

Tereyağlı Makarna, makarnaya lezzet yapan tereyağıdır. Çalışan ve yemek yapmayı bilmeyenler için tereyağlı makarna bulunmaz bir nimettir. Pratik ve yapı...
Devamını Oku

Keçi Tereyağı

Keçi tereyağı, oldukça faydalı besin değeri yüksek yağlar arasında yer almaktadır. Çünkü keçi sütü anne sütünün kalsiyum değerinin dört katı olarak bilinir. ...
Devamını Oku

Tereyağlı Makarna Sosu

Tereyağlı makarna sosu: Una yumurta karıştırılarak elde edilen hamura çeşitli şekiller verilir. Bu kuruyan hamura makarna denir. Herkesin...
Devamını Oku

Tereyağlı Tatlı Kurabiye

Tereyağlı Tatlı Kurabiye, tereyağı hem yemeklerde hem de hamur işlerine katılarak yapıldığı zaman daha ayrı bir lezzet katmaktadır. Yapılan yemekler, pastala...
Devamını Oku

Fırında Tereyağlı Mantar

Fırında Tereyağlı Mantar, mantar içermiş olduğu vitamin, mineral ve protein açısından en zengin olan besin maddesidir. Ayrıca et ile aynı eş değerde protein ...
Devamını Oku

Tereyağlı Elmalı Kurabiye

Tereyağlı Elmalı Kurabiye, Yağların içerisinde en sağlıklı ve doğal bir yağ olduğunu düşündüğüm ve mis gibi kokan tereyağının kurabiyelere kattığı lezzeti se...
Devamını Oku

Tereyağlı Mantar Kavurması

Tereyağlı Mantar Kavurma, Kendine has özel bir tada sahip olan mantar, yemek, kavurma veya garnitür olarak her mevsim sofralarda yerini alan bir sebzedir. Be...
Devamını Oku

Tereyağlı Baklava

Tereyağlı Baklava, Baklava; Sözcük Türkçe kökenlidir. Eski Türkçede baklağu, baklağı olarak geçmektedir. Türkçeden de diğer dillere geçmiştir. Orta Doğu, Bal...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
1 Kg Tereyağı Kaç Litre Sütten Çıkar
Tereyağlı Yumurta Kaç Kalori?
Tereyağlı Krema Tarifi
Tereyağlı Çörek
Tuzlu Tereyağı
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024