Tereyağlı Mayalı Poğaça
Tereyağlı Mayalı Poğaça, poğaça özellikle herkes tarafından sevilen ve evlerde eksik edilmeyen hamur işlerinin kralıdır. Öyle ki, ani misafir geldiğinde, çocuklarınızın okul beslenmesinde, hanımların sohbet ettiği beş çaylarında mutlaka poğaça yerini almaktadır. Aslında evde hazırlanan poğaçaların tarifleri genel olarak hep aynıdır. Ancak bazen bir küçük farklı malzeme poğaçanın hem görüntüsünü hem de tadını mükemmel hale getirmektedir.
Mayalı poğaça yapımı genellikle kolaydır, ancak bazı hanımlar benim yaptığım poğaçalar senin poğaçan kadar yumuşak olmuyor diye düşünmektedir. Bunun sebebi özellikle sıcak ve soğuk olan malzemelerin bir arada yoğurulmasıdır. Eğer mayalı poğaça yapacaksanız yumurta, yoğurt gibi buzdolabında olan malzemeleri mutlaka poğaça yapmadan birkaç saat önce çıkararak oda sıcaklığına gelmesi sağlanmalıdır. Çünkü tereyağını mayalı poğaça malzemelerinin içerisine ılık eklediğimiz için soğuk olan yumurta ve yoğurt malzemelerin hacim ısısını değiştirmektedir. Bu nedenle yumuşak ve fosur fosur kabaran poğaçalar yapmak pek de mümkün değildir. Bu püf noktalara dikkat edildiği zaman herkes güzel kabarmış ve yumuşak lokum gibi poğaçalar hazırlayabilir. Tereyağlı Mayalı poğaça yaparken ister kuru ister yaş maya kullanın ikisi de aynı sonucu almanızda faydalı olacaktır.
Tereyağlı Mayalı Poğaça İçin Gerekli Olan Malzemeleri- 1 su bardağı süt
- 75 gram tereyağı (Önceden eritilmiş ve ılımış olacak)
- Yarım su
bardağı ılık su
- Yarım su bardağı sıvı yağ
- 1 paket yaş maya (Kuru mayada olur)
- 2 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 adet yumurta (Sarısını üzerine sürmek için ayıralım)
- 3,5-4 su bardağı kadar un
- Üzerine çörek otu ya da susam
Tereyağlı Mayalı Poğaçanın İç Malzemesi- Ufalanmış beyaz peynir
- Bir tutam maydanoz
Tereyağlı Mayalı Poğaça Nasıl Yapılır?
Öncelikle derin bir kâsenin içerisine sütü, suyu, tereyağını, mayayı, tuzu, şekeri, yumurta akını ve sıvı yağını ilave ederek harmanlayalım. Ardından unu yavaş yavaş ekleyelim ve elimize yapışmayan, yumuşak bir hamur hazırlayalım. Daha sonra üzerini kapatalım ve mayalanması için bir kenara kaldıralım. 1-2 saat mayalandıktan sonra hamurdan küçük bezeler alalım, elimizle yassı şekil vererek açalım. Sonra hamurun ortasına önceden hazırladığımız peynirli harçtan yerleştirelim ve uçlarını kapatalım. Fırın tepsisinin içerisine yağlı pişirme kâğıdı yerleştirelim ve hazırladığımız mayalı poğaçaları tepsiye dizelim. Bütün hamur bitene kadar işleme devam edelim. En son üzerine ayırdığımız yumurta sarısını sürelim, isteğe göre çörek otu ya da susam serpelim. Önceden 200 derecede ısıttığımız fırında kızarıncaya kadar pişirelim. Pişme işleminden sonra tereyağlı mayalı poğaça servise hazır.
Afiyet olsun.
19.01.2024 19:08:41
Tereyağlı Mayalı Poğaça ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|
0 Yorum Yapılmış "Tereyağlı Mayalı Poğaça"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
|
|