Tereyağlı İskender

Tereyağlı İskender; İskender kebap ya da İskender döner, Bursa yöresinin çok meşhur yemeklerinden biridir. 1867 yılında Bursa merkez Kayhan çarşısında başlanmıştır. Aslında temel malzemesi döner olsa da İskenderi İskender yapan, üstündeki domates sosu, tereyağı, yanındaki yoğurt ve altındaki yağlı pide parçalarıdır. Ayrıca iskenderin eti kendine hastır, normalde yapılan dönerin etinden farklıdır.
İskender kebabının yapıldığı et için özellikle Uludağ'da kekikle beslenen koçlar tercih edilmektedir. Çünkü İskender etinde tercih az yağlı olması, bu bölgede yetişen koçların eti daha az yağlı olur. Kullanılan domates sosu ve yoğurt da kaliteyi oldukça etkiler.

İskenderin Çıkış Öyküsü; Öykü, Mehmet oğlu İskender Efendinin Bursa Kayhan'daki dükkanlarında başlar. O günlerde kuzu bütün olarak ve yere paralel olacak şekilde meşe odunu közünde, bir ocakta pişirilmektedir. Ancak İskender efendi kuzu etinin farklı bölümlerinin farklı lezzetlerinin müşterilerine eşit nispette dağılmasını sağlamak gayesiyle çözüm aramaya başlar.

Bu düşünceden yola çıkarak, et pişirme ustası bir aileden gelen İskender efendi, ustalığıyla, girişimciliğini bir araya getirerek bulduğu yöntemle lezzetine doyulmaz bir ürün ortaya çıkarır. Kuzu etini sinir ve kemiklerinden ayırır, dikey çubuğa kat kat yerleştirir ve pişirmek için özel tasarladığı dik bir ocağın önünde döndürerek meşe odunu közünde pişirir. Sonuç ise gerçek bir yemek buluşudur. Aşağıda tarifini verdiğimiz 150 yıllık bu eşsiz lezzeti sizde evinizde kolaylıkla yapabileceksiniz.

Tereyağlı İskender İçin Malzemeleri


Döneri için

  • 600 gr kıyma (Az yağlı)
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 çay kaşığı kekik
  • 1/2 çay kaşığı yenibahar
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Yeterince tuz

Tereyağlı İskender Sosu için

  • 300 g rendelenmiş domates (Kabuğu soyulmuş)
  • 1 yemek kaşığı biber salçası (Acısız kullanmanızı tavsiye ederiz)
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1/2 su bardağı su
  • 1-1,5 çay kaşığı toz şeker
Servis için
  • 3 adet iskenderlik pide
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 600 g süzme yoğurt veya kıvamı koyu yoğurt
  • Arzu edilirse et suyu (Ekmekleri ıslamak için)
Tereyağlı İskender Nasıl Yapılır?

Kuru soğanı ince rendeleyip döner yapımında kullanmak üzere suyunu sıkın, posa kısmını ayırın. Genişçe bir kaba kıymayı, soğan suyu, zeytinyağı, yoğurt, yenibahar, karabiber, kekik ve tuzu bir araya getirip yoğurun. Mutfak tezgâhına kıymamızın sığacağı büyüklükte yağlı kâğıt veya streç film serin, tam ortasına kıyma harcını alın, harcın üst kısmına bastırarak 20-25 santim uzunluğunda dikdörtgen haline getirin. Kısa kenarları eşit olacak şekilde 10 santimi geçmesin, kenar kısımları sarıp üst kısmında birleştirip kapatın. 1 saat kadar dolapta ardından 3-4 saat derin dondurucuda dondurun. Derin dondurucudan çıkardığınız döner etini mutfak tezgâhına alın, sağlam tutarak keskin bir bıçakla gayet ince ince dilimleyin. Önceden ısıtılmış teflon tavada ters yüz ederek kurutmadan pişirin bir kenara alın. Servis esnasında tekrar ısıtmanız gerekebilir.

Domates sosu hazırlamak için küçük sos tenceresinde tereyağını kızdırın, biber salçasını ekleyip 1-2 dakika kavurun. Kabuğunu soyarak rendelediğiniz domates püresini, toz şekeri ve yarım bardak suyu ekleyerek, yağını hafif bırakana kadar takriben 5-10 dakika pişirin.

Pideleri lokmalık küpler şeklinde kesin, servis yapacağınız tabakların tabanına sığacak kadar dizin, arzu ederseniz yoğurdu üzerine serin, yoğurdu yanında verecekseniz üzerine döner etlerini eşit şekilde tabaklara taksim edin. Hazırladığımız sosu yetecek kadar üzerine gezdirin ardından 2 yemek kaşığı kızarttığımız tereyağını üzerine kızgın halde gezdirin. İstenirse yanına közde pişmiş domates, biber ve üzerine 2-3 dal maydanoz eklenebilir.

Afiyet olsun.
20.01.2024 23:04:44
Tereyağlı İskender ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Tereyağlı İskender Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Tereyağlı İskender"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

1 Kg Tereyağı Kaç Litre Sütten Çıkar

1 kg tereyağı kaç litre sütten çıkar, tereyağı hayvansal bir besindir. Tereyağı A, E, D vitamini ve proteini açısından çok zengindir. Tereyağı kalsiyum,...
Devamını Oku

Tereyağlı Yumurta Kaç Kalori?

Tereyağlı Yumurta Kaç Kalori, sahanda tereyağlı yumurta özellikle sabah kahvaltılarının vazgeçilmeyen ve göz bebeği olan, büyük küçük herkesin severek tükett...
Devamını Oku

Tereyağlı Krema Tarifi

Tereyağlı krema tarifi, Sizlere verdiğim tariflerin hepsi hem zaman açısından hem de lezzet açısından çok kolay ve güzel tarifler. Kremaların yapımında terey...
Devamını Oku

Tereyağlı Çörek

Tereyağlı Çörek, Misafirleriniz ve ailenizle paylaşabileceğiniz tadı enfes ötesi yumuşacık tereyağlı çörek mayalı hamurdan yapılacağı için bazılarınızı ...
Devamını Oku

Tuzlu Tereyağı

Tuzlu Tereyağı, Tereyağı en doğal ve en çok tüketilen yağlar arasındadır. Genelde yağlı inek sütü ve koyun sütünden yapılır. Bunun yanı sıra sütü içilebilen ...
Devamını Oku

Bulgur Pilavı Tereyağlı

Bulgur Pilavı Tereyağlı, günümüzde çokça tüketilen tereyağlı bulgur pilavının birçok tarifi bulunmaktadır. Bu tarifler bölgeden bölgeye çok fazla olmasa da d...
Devamını Oku

Fırında Tereyağlı Karides

Fırında tereyağlı karides, Deniz ürünleri insanların zekâ gelişimi için çok önemlidir. Karides omega 3 yağ asidi yönünden oldukça fazladır. Selenyum minerali...
Devamını Oku

Tereyağlı Erişte Tarifi

Tereyağlı Erişte Tarifi, Tereyağlı erişte, zamanı olmayanlar için çok pratik bir yemektir. Tereyağlı erişte, zaman ve malzeme sıkıntısı olanlar için paha biç...
Devamını Oku

Tereyağlı Patates

Tereyağlı patates: Yer altında yetişen yumru denen tarafı yenen bir besin öğesidir. Dünyada en çok tüketilen besinlerden birisi de patate...
Devamını Oku

Yayık Tereyağı

Yayık Tereyağı; inek, koyun, keçi ve manda gibi süt veren hayvanlardan elde edilen sütlerin dinlendirilerek olgunlaştırılmaları ve yayık dediğimiz özel ...
Devamını Oku

Tereyağlı Kahve

Tereyağlı kahve, kahve Türk toplumunun gelenekleri arasında yer alırken; pişirilmesi ustalık gerektirir. Herkes güzel kahve yapamaz. Kahve pişirmenin önemli ...
Devamını Oku

Tereyağlı Mantar

Tereyağlı Mantar, vitamin bakımından zengin olan mantar oldukça lezzetli ve görüntüsü ile oldukça şık bir sunum yapılacak yemekler arasında yer alır. Yapım i...
Devamını Oku

Tereyağlı Makarna

Tereyağlı Makarna, makarnaya lezzet yapan tereyağıdır. Çalışan ve yemek yapmayı bilmeyenler için tereyağlı makarna bulunmaz bir nimettir. Pratik ve yapı...
Devamını Oku

Keçi Tereyağı

Keçi tereyağı, oldukça faydalı besin değeri yüksek yağlar arasında yer almaktadır. Çünkü keçi sütü anne sütünün kalsiyum değerinin dört katı olarak bilinir. ...
Devamını Oku

Tereyağlı Makarna Sosu

Tereyağlı makarna sosu: Una yumurta karıştırılarak elde edilen hamura çeşitli şekiller verilir. Bu kuruyan hamura makarna denir. Herkesin...
Devamını Oku

Tereyağlı Tatlı Kurabiye

Tereyağlı Tatlı Kurabiye, tereyağı hem yemeklerde hem de hamur işlerine katılarak yapıldığı zaman daha ayrı bir lezzet katmaktadır. Yapılan yemekler, pastala...
Devamını Oku

Fırında Tereyağlı Mantar

Fırında Tereyağlı Mantar, mantar içermiş olduğu vitamin, mineral ve protein açısından en zengin olan besin maddesidir. Ayrıca et ile aynı eş değerde protein ...
Devamını Oku

Tereyağlı Elmalı Kurabiye

Tereyağlı Elmalı Kurabiye, Yağların içerisinde en sağlıklı ve doğal bir yağ olduğunu düşündüğüm ve mis gibi kokan tereyağının kurabiyelere kattığı lezzeti se...
Devamını Oku

Tereyağlı Mantar Kavurması

Tereyağlı Mantar Kavurma, Kendine has özel bir tada sahip olan mantar, yemek, kavurma veya garnitür olarak her mevsim sofralarda yerini alan bir sebzedir. Be...
Devamını Oku

Tereyağlı Baklava

Tereyağlı Baklava, Baklava; Sözcük Türkçe kökenlidir. Eski Türkçede baklağu, baklağı olarak geçmektedir. Türkçeden de diğer dillere geçmiştir. Orta Doğu, Bal...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
1 Kg Tereyağı Kaç Litre Sütten Çıkar
Tereyağlı Yumurta Kaç Kalori?
Tereyağlı Krema Tarifi
Tereyağlı Çörek
Tuzlu Tereyağı
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024