Tereyağlı Açma

Tereyağlı açma, açma mayalı hamur işlerinden biridir. Genelde tereyağı kullanılarak hazırlanır. Ancak tereyağı sevmeyenler açmayı margarin kullanarak da hazırlayabilir. Özel günlerde, doğum günlerinde, beş çaylarında, gün maslarında ya da akşam çayının yanına hazırlanarak masalar şenlendirilebilir. Çocukların beslenme çantaları içinde iyi bir alternatiftir.
Tereyağlı açma nasıl yapılıyor, hangi aşamalardan oluşuyor ve hangi malzemeler kullanılıyor gelin hep birlikte göz atarak hazırlayalım.

Tereyağlı açma için gerekli malzemeler

  • 1 su bardağından az eksik sıvıyağ
  • 1,5 yemek kaşığı kuru maya
  • 3 yemek kaşığı toz şeker
  • Yeteri kadar tuz
  • 2 tane yumurta (Sarısının bir açmanın üzeri için)
  • 2 su bardağı süt
  • Alabildiği kadar un (Yaklaşık 6,5 su bardağı)
  • Üzeri için susam ve çörekotu
  • Yeteri kadar oda sıcaklığında erimiş tereyağı

Tereyağlı açma nasıl yapılır?


Tereyağlı açma için un geniş bir kabın içine un elenerek alınır. Süt ve sıvıyağ bir cezveye alınarak ılıtılır. Unun ortası havuz şeklinde açılarak yumurta kırılır. Üzerine maya, tuz, şeker ve ılıtılan süt ve sıvıyağ eklenir. Önce sıvı malzemeler elle iyice karıştırılır. Daha sonra una eklenerek yumuşak kıvamda bir hamur yoğrulur. Yaklaşık 15 dakika kadar yoğrularak özlü bir hamur elde edilir. Hamurun kıvamı ele yapışacak kıvamda olmalıdır. Hamuru toparlamak için el sıvıyağa batırılabilir.
Hazırlanan hamurun üzeri nemli bir bezle kapatılarak yarım saat mayalanmaya bırakılır. Yarım saat sonra hamur iki kat arttığında el yine sıvıyağa batırılarak hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparılır. Tezgâh hafif yağlanarak hamur önce elle açılır. Oda sıcaklığında yumuşatılmış tereyağından bolca açılan hamurun içine sürülür. Tereyağı parça parça koparılarak elle hamura yayılır. Tereyağı hamura yayılırken hamurun boyutu biraz daha büyüyecektir. Bu işlemden sonra hamur rulo şeklinde sarılır. Daha sonra uçlarından tutularak ters yöne doğru burgu yapılır. Yağlı kâğıt serilmiş fırın kabına alınarak orada hamura simit şekli verilir. Tüm hamur bitene kadar aynı işlem yapılır. Açmalar tepsiye aralıklı şekilde dizilmelidir. Aksi takdirde kabardığında birbirine yapışarak istenilen kıvamda pişmeyebilir. Yumurta sarısı çatalla iyice çırpıldıktan sonra açmaların üzerine sürülür. Tekrar üzerlerine çörekotu ve susam serpiştirilir. Fırın 180 derecede önceden ısıtılır ve hazırlanan açmalar fırına verilir. Açmaların altı üstü eşit şekilde kızarana kadar fırınlanır. Tereyağlı açma fırından alındıktan sonra üzerlerine temiz bir bez kapatılır. Bu sayede açların kuruması önlenir. Yanında bir fincan çayla gönül rahatlığıyla servis edilebilir.

Afiyet olsun.
20.01.2024 09:31:28
Tereyağlı Açma ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Tereyağlı Açma Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Tereyağlı Açma"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

1 Kg Tereyağı Kaç Litre Sütten Çıkar

1 kg tereyağı kaç litre sütten çıkar, tereyağı hayvansal bir besindir. Tereyağı A, E, D vitamini ve proteini açısından çok zengindir. Tereyağı kalsiyum,...
Devamını Oku

Tereyağlı Yumurta Kaç Kalori?

Tereyağlı Yumurta Kaç Kalori, sahanda tereyağlı yumurta özellikle sabah kahvaltılarının vazgeçilmeyen ve göz bebeği olan, büyük küçük herkesin severek tükett...
Devamını Oku

Tereyağlı Krema Tarifi

Tereyağlı krema tarifi, Sizlere verdiğim tariflerin hepsi hem zaman açısından hem de lezzet açısından çok kolay ve güzel tarifler. Kremaların yapımında terey...
Devamını Oku

Tereyağlı Çörek

Tereyağlı Çörek, Misafirleriniz ve ailenizle paylaşabileceğiniz tadı enfes ötesi yumuşacık tereyağlı çörek mayalı hamurdan yapılacağı için bazılarınızı ...
Devamını Oku

Tuzlu Tereyağı

Tuzlu Tereyağı, Tereyağı en doğal ve en çok tüketilen yağlar arasındadır. Genelde yağlı inek sütü ve koyun sütünden yapılır. Bunun yanı sıra sütü içilebilen ...
Devamını Oku

Bulgur Pilavı Tereyağlı

Bulgur Pilavı Tereyağlı, günümüzde çokça tüketilen tereyağlı bulgur pilavının birçok tarifi bulunmaktadır. Bu tarifler bölgeden bölgeye çok fazla olmasa da d...
Devamını Oku

Fırında Tereyağlı Karides

Fırında tereyağlı karides, Deniz ürünleri insanların zekâ gelişimi için çok önemlidir. Karides omega 3 yağ asidi yönünden oldukça fazladır. Selenyum minerali...
Devamını Oku

Tereyağlı Erişte Tarifi

Tereyağlı Erişte Tarifi, Tereyağlı erişte, zamanı olmayanlar için çok pratik bir yemektir. Tereyağlı erişte, zaman ve malzeme sıkıntısı olanlar için paha biç...
Devamını Oku

Tereyağlı Patates

Tereyağlı patates: Yer altında yetişen yumru denen tarafı yenen bir besin öğesidir. Dünyada en çok tüketilen besinlerden birisi de patate...
Devamını Oku

Yayık Tereyağı

Yayık Tereyağı; inek, koyun, keçi ve manda gibi süt veren hayvanlardan elde edilen sütlerin dinlendirilerek olgunlaştırılmaları ve yayık dediğimiz özel ...
Devamını Oku

Tereyağlı Kahve

Tereyağlı kahve, kahve Türk toplumunun gelenekleri arasında yer alırken; pişirilmesi ustalık gerektirir. Herkes güzel kahve yapamaz. Kahve pişirmenin önemli ...
Devamını Oku

Tereyağlı Mantar

Tereyağlı Mantar, vitamin bakımından zengin olan mantar oldukça lezzetli ve görüntüsü ile oldukça şık bir sunum yapılacak yemekler arasında yer alır. Yapım i...
Devamını Oku

Tereyağlı Makarna

Tereyağlı Makarna, makarnaya lezzet yapan tereyağıdır. Çalışan ve yemek yapmayı bilmeyenler için tereyağlı makarna bulunmaz bir nimettir. Pratik ve yapı...
Devamını Oku

Keçi Tereyağı

Keçi tereyağı, oldukça faydalı besin değeri yüksek yağlar arasında yer almaktadır. Çünkü keçi sütü anne sütünün kalsiyum değerinin dört katı olarak bilinir. ...
Devamını Oku

Tereyağlı Makarna Sosu

Tereyağlı makarna sosu: Una yumurta karıştırılarak elde edilen hamura çeşitli şekiller verilir. Bu kuruyan hamura makarna denir. Herkesin...
Devamını Oku

Tereyağlı Tatlı Kurabiye

Tereyağlı Tatlı Kurabiye, tereyağı hem yemeklerde hem de hamur işlerine katılarak yapıldığı zaman daha ayrı bir lezzet katmaktadır. Yapılan yemekler, pastala...
Devamını Oku

Fırında Tereyağlı Mantar

Fırında Tereyağlı Mantar, mantar içermiş olduğu vitamin, mineral ve protein açısından en zengin olan besin maddesidir. Ayrıca et ile aynı eş değerde protein ...
Devamını Oku

Tereyağlı Elmalı Kurabiye

Tereyağlı Elmalı Kurabiye, Yağların içerisinde en sağlıklı ve doğal bir yağ olduğunu düşündüğüm ve mis gibi kokan tereyağının kurabiyelere kattığı lezzeti se...
Devamını Oku

Tereyağlı Mantar Kavurması

Tereyağlı Mantar Kavurma, Kendine has özel bir tada sahip olan mantar, yemek, kavurma veya garnitür olarak her mevsim sofralarda yerini alan bir sebzedir. Be...
Devamını Oku

Tereyağlı Baklava

Tereyağlı Baklava, Baklava; Sözcük Türkçe kökenlidir. Eski Türkçede baklağu, baklağı olarak geçmektedir. Türkçeden de diğer dillere geçmiştir. Orta Doğu, Bal...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
1 Kg Tereyağı Kaç Litre Sütten Çıkar
Tereyağlı Yumurta Kaç Kalori?
Tereyağlı Krema Tarifi
Tereyağlı Çörek
Tuzlu Tereyağı
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024