{ "title": "Tuzlu Tereyağı", "image": "https://www.tereyagi.gen.tr/images/tuzlu-tereyagi.jpg", "date": "19.01.2024 12:26:23", "author": "osman Karakaya", "article": [ { "article": "Tuzlu Tereyağı, Tereyağı en doğal ve en çok tüketilen yağlar arasındadır. Genelde yağlı inek sütü ve koyun sütünden yapılır. Bunun yanı sıra sütü içilebilen diğer hayvanların sütlerinden de yapılır. Ama yörelere görea tereyağı yapımı değişir. Kimi yörelerde sütten yapıldığı gibi, kimi yerlerde de yoğurttan yapılır. Tereyağı oldukça lezzetli bir yağdır. Yemeklerin tadına tat katar. Tereyağı yemeklik ve sofralık olmak üzere iki şekilde yapılır. Tuzlu tereyağı sarı renktedir, hafif kokusu olur. Eğer tuzlu tereyağını düzgün saklayabilirseniz bir yıl boyunca dayanır. Tuzsuz tereyağı beyaz renktedir, kokusu olmaz, ama tuzlu tereyağına oranla daha dayanıksızdır. İki haftadan fazla bekler ise tadı acımaya başlar.

Şimdi de tuzlu tereyağı yapımını öğrenelim.

Tuzlu tereyağı yapımı: Tuzlu tereyağı için bize sütün kaymağı lazım. Bu kaymak kremaya benzer. Kaymağı biraz pişirelim ve iyice soğutalım. Gerekiyor ise bir gün buzdolabın da bekletelim. Soğuttuktan sonra kaymağı eğer var ise yayığa, yoksa da azar azar rondonun içine koyarak yapalım. Kaymağın yağa dönüştüğünü anlamak için kaymağın topak topak olması lazım. Tereyağı olduktan sonra bir leğenin içine soğuk su alın yağı suyun içine koyalım. Sonra yağın ayranı ile yağını yıkayarak ayıralım. Tereyağı bir kabın içine alıp, üzerine biraz kaya tuzu atalım. Tereyağına tuzu iyice yedirelim. Sonra saklamak istediğimiz kabı alıp, yağı içine koyalım. Yağımız hazır bu yağı buzdolabın da saklayalım. Dışarıda bekletirseniz kendiliğinden erimeye başlar ve tadı acı olmaya başlar. Tereyağı her türlü yemekler de kullanıldığı gibi tam bir şifa kaynağıdır. Yine de doğal diye aşırıya kaçmamak lazım. Çünkü her şeyin fazlası zarar. Ben biraz tereyağının faydalarından da bahsetmek istiyorum.

Tereyağının faydaları nelerdir?
" } ] }