{ "title": "Tereyağlı Kahve", "image": "https://www.tereyagi.gen.tr/images/tereyagli-kahve.jpg", "date": "19.01.2024 10:17:46", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Tereyağlı kahve, kahve Türk toplumunun gelenekleri arasında yer alırken; pişirilmesi ustalık gerektirir. Herkes güzel kahve yapamaz. Kahve pişirmenin önemli kuralları vardır. İnce yönlerini öğrenip kahve pişirirsek mükemmel sonuçlar alırız. Günde 1 fincan kahve içilmesi vücut içinde oldukça sağlıklıdır. Bazı milletlerde bulunan çay saati gibi özelliklerinin yanında, Türk toplumunda da kahvenin önemli bir yeri vardır. Genellikle yemeklerden sonra özellikle sabah kahvaltısı ve akşam yemeğinden sonra tüketilen kahve oldukça önemlidir. Ayrıca kahvaltı kelimesinin açıklaması kahve öncesinde yenilen yiyecekler anlamında bulunduğu için söylendiği ifade edilmektedir. Kahvenin Türk toplumunda önemli bir yeri varken; içilen kahve ile fal bakılması da vazgeçilmez gelenekler arasında yer alır. Kahve içilmesi Türk toplumunda birçok alanda görülür. Özellikle kız istemede, bayramlarda, özel günlerde, bayan oturmalarında birçok alanda kahveyi kullandığımız bilinirken; özel misafirlere yaparak ikramda bulunuruz. Deyimlerde de bulunan \" Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır\" cümlesi bile kahve ile kurulan muhabbet ile ilişkilendirilir.

Kahvenin vücutta etkileri nelerdir?

Kahvenin içerdiği kafein maddesi sebebiyle sinir sistemini uyarıp, zihinsel aktivitenin daha canlı hale getirilmesine katkı sağladığı belirtilmiştir. Kahve içilmesi halinde uyuşukluğu giderip vücuda enerji verirken; uyanık kalmayı sağladığı bilinmektedir. Ayrıca kahvenin fazla tüketilmesi de zararlıdır. Fazla içilmesi kalp çarpıntısına sebep olduğu bilinir. Günde bir fincan kahve kalbe oldukça iyi gelir.

Kahve çeşitleri

Kahvenin yapılmasını birçok değişik şekiller kullanıldığı bilinmektedir. Orta şekerli, sade, şekerli, tereyağlı, damla sakızlı, sütlü gibi birçok çeşidi bulunan kahvenin şimdi tereyağlı olanını anlatalım. Tereyağlı kahve yapanlara şimdiden kolay gelsin ve afiyet olsun diyerek, kahve yapımına başlayalım.

Tereyağlı kahve için gerekli malzemeler
Öncelikle tereyağı, kahve ve bir fincan suyu cezvenin içerisine koyup ocağın altını yakıp, ocağı kısalım. Karıştırarak hem tereyağın erimesini sağlayalım hem de tereyağlı kahvenin köpüklü olması için karıştıralım. Ayrıca tereyağılı kahve yaparken koyacağımız suyun soğuk olmasına dikkat edelim. Soğuk su ile yapılan Türk kahveleri daha köpük, köpük olur. Bu sebeple ılık veya sıcak su kesinlikle kullanmayalım. Şekerli kahve sevenler için bir çay kaşığı balı da ilave etmemiz gerekir. Ancak şekerli tüketmeyenlerin yani sade kahve sevenlerin bal kullanmalarına da gerek yoktur. Kahve yavaş yavaş köpürürken fincanı hazırlayıp, cezveye yakın tutalım. Taşmaya yakın kahve fincanı doldurup; yanında kuş lokumu, kahveli çikolata veya sade çikolata ile kahveyi servis edelim. Tereyağlı kahve servise hazırdır.

Sevdiklerinizle beraber Afiyet olsun.

Not: İmkânı olan kişilerin kahveyi ocakta değil de mangal ateşinde veya közde yapması daha güzel olur. Böylece ateşte ve mangalda közünde pişen tereyağlı kahvenin tadı ocakta yapılan tereyağlı kahvenin tadına oranla daha mükemmeldir. Mutlaka bu tarifi mangal ateşinde veya közde denemenizi tavsiye ederim, tadına bayılacaksınız.
" } ] }