{ "title": "Tereyağlı İskender", "image": "https://www.tereyagi.gen.tr/images/tereyagli-iskender.jpg", "date": "20.01.2024 23:04:44", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "Tereyağlı İskender; İskender kebap ya da İskender döner, Bursa yöresinin çok meşhur yemeklerinden biridir. 1867 yılında Bursa merkez Kayhan çarşısında başlanmıştır. Aslında temel malzemesi döner olsa da İskenderi İskender yapan, üstündeki domates sosu, tereyağı, yanındaki yoğurt ve altındaki yağlı pide parçalarıdır. Ayrıca iskenderin eti kendine hastır, normalde yapılan dönerin etinden farklıdır. İskender kebabının yapıldığı et için özellikle Uludağ'da kekikle beslenen koçlar tercih edilmektedir. Çünkü İskender etinde tercih az yağlı olması, bu bölgede yetişen koçların eti daha az yağlı olur. Kullanılan domates sosu ve yoğurt da kaliteyi oldukça etkiler.

İskenderin Çıkış Öyküsü; Öykü, Mehmet oğlu İskender Efendinin Bursa Kayhan'daki dükkanlarında başlar. O günlerde kuzu bütün olarak ve yere paralel olacak şekilde meşe odunu közünde, bir ocakta pişirilmektedir. Ancak İskender efendi kuzu etinin farklı bölümlerinin farklı lezzetlerinin müşterilerine eşit nispette dağılmasını sağlamak gayesiyle çözüm aramaya başlar.

Bu düşünceden yola çıkarak, et pişirme ustası bir aileden gelen İskender efendi, ustalığıyla, girişimciliğini bir araya getirerek bulduğu yöntemle lezzetine doyulmaz bir ürün ortaya çıkarır. Kuzu etini sinir ve kemiklerinden ayırır, dikey çubuğa kat kat yerleştirir ve pişirmek için özel tasarladığı dik bir ocağın önünde döndürerek meşe odunu közünde pişirir. Sonuç ise gerçek bir yemek buluşudur. Aşağıda tarifini verdiğimiz 150 yıllık bu eşsiz lezzeti sizde evinizde kolaylıkla yapabileceksiniz.

Tereyağlı İskender İçin Malzemeleri

Döneri için
Tereyağlı İskender Sosu için
Servis için
Tereyağlı İskender Nasıl Yapılır?

Kuru soğanı ince rendeleyip döner yapımında kullanmak üzere suyunu sıkın, posa kısmını ayırın. Genişçe bir kaba kıymayı, soğan suyu, zeytinyağı, yoğurt, yenibahar, karabiber, kekik ve tuzu bir araya getirip yoğurun. Mutfak tezgâhına kıymamızın sığacağı büyüklükte yağlı kâğıt veya streç film serin, tam ortasına kıyma harcını alın, harcın üst kısmına bastırarak 20-25 santim uzunluğunda dikdörtgen haline getirin. Kısa kenarları eşit olacak şekilde 10 santimi geçmesin, kenar kısımları sarıp üst kısmında birleştirip kapatın. 1 saat kadar dolapta ardından 3-4 saat derin dondurucuda dondurun. Derin dondurucudan çıkardığınız döner etini mutfak tezgâhına alın, sağlam tutarak keskin bir bıçakla gayet ince ince dilimleyin. Önceden ısıtılmış teflon tavada ters yüz ederek kurutmadan pişirin bir kenara alın. Servis esnasında tekrar ısıtmanız gerekebilir.

Domates sosu hazırlamak için küçük sos tenceresinde tereyağını kızdırın, biber salçasını ekleyip 1-2 dakika kavurun. Kabuğunu soyarak rendelediğiniz domates püresini, toz şekeri ve yarım bardak suyu ekleyerek, yağını hafif bırakana kadar takriben 5-10 dakika pişirin.

Pideleri lokmalık küpler şeklinde kesin, servis yapacağınız tabakların tabanına sığacak kadar dizin, arzu ederseniz yoğurdu üzerine serin, yoğurdu yanında verecekseniz üzerine döner etlerini eşit şekilde tabaklara taksim edin. Hazırladığımız sosu yetecek kadar üzerine gezdirin ardından 2 yemek kaşığı kızarttığımız tereyağını üzerine kızgın halde gezdirin. İstenirse yanına közde pişmiş domates, biber ve üzerine 2-3 dal maydanoz eklenebilir.

Afiyet olsun.
" } ] }