{ "title": "Tereyağlı Çörek", "image": "https://www.tereyagi.gen.tr/images/tereyagli-corek.jpg", "date": "20.01.2024 15:04:20", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "
Tereyağlı Çörek, Misafirleriniz ve ailenizle paylaşabileceğiniz tadı enfes ötesi yumuşacık tereyağlı çörek mayalı hamurdan yapılacağı için bazılarınızı biraz korkutabilir. Korkmanıza hiç lüzum yok çünkü mayalı hamur tarifleri korktuğunuz kadar yapılması zor tarifler değildir. Hamur yoğurma aşmasında dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır. Eğer bu noktalara dikkat ederseniz başarısız olmanız mümkün değildir.

Mayalı Hamur Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Bazı Noktalar
Tereyağlı Çörek Malzemeleri
Tereyağlı Çörek Nasıl Yapılır?

Öncelikle yapılması gereken ilk işlem unun ortasını havuz şeklinde açın. Bir kâse içerisine parmağınızı yakmayacak ısıda suyu koyun. Daha sonra suyun içine maya ile şekeri de koyarak hafif bir şekilde eliniz ile mayayı eritmeye başlayın. Bu şekilde yaklaşık beş dakika kadar bekletin. Ortasını açmış olduğunuz unun içine tuz, sıvı yağı ve daha önceden hazırlamış olduğunuz mayalı karışımı ilave edin. Ele yapışmayan kıvamda yumuşak bir hamur elde edene kadar iyice yoğurun. Hamuru yoğurur iken su eklemeniz gerekecekse göz kararınıza göre suyu ekleyin. Elinize yapışmayan kıvamda yoğurmuş olduğunuz hamurun üzerini temiz ve nemli bir bezle örtün. Daha sonra hamuru mayalanması için sıcak bir ortama koyun hamur iki katına çıktığında mayalanma işlemi tamamlanmıştır.

Tereyağlı çörek için bir sonraki işlem bir tava içerisinde tereyağını eritin ve biraz soğuması için bekletin. Mayalanmış hamurdan bezeler yaparak un serpmiş olduğunuz tezgâh üzerinde ince olacak şekilde açın. Daha sonra eritmiş ve soğutmuş olduğunuz tereyağını açmış olduğunuz hamurun içine eşit bir şekilde sürün ve yayın. Tereyağını sürmüş olduğunuz hamuru rulo yapın ve kendi etrafında etrafında dolayın. Diğer almış olduğunuz bütün bezelere de bu işlemi uygulayın. İşlem yapmış olduğunuz hamurların üstünü temiz ve nemli bir bez ile örtün ki hamur mayalanma işlemine devam etsin. Yağlamış ve rulo yapmış olduğunuz bütün bezeleri un serpmiş olduğunuz tezgâh üzerinde yaklaşık 1 santimetre kalınlığında açın. Açmış olduğunuz hamurların üstüne yumurtanın sarısını sürün. Bıçak yardımı ile hamurun ortasını küçük, küçük kareler şeklinde çizip hazırlamış olduğunuz fırın tepsisi içerisine dikkatlice koyun. Soğuk fırını 180 dereceye ayarlayın tereyağlı çörekleri fırına sürün. Üstleri nar gibi kızarana kadar iyice pişirin. Fırından çıkartmış olduğunuz üstü nar gibi kızaran tereyağlı çöreklerin üstünü tekrardan temiz ve nemli bir bezle örtün üstü biraz yumuşasın. Yaklaşık 3-5 dakika sonra çörekler servise hazır.

Afiyet Olsun.
" } ] }