{ "title": "Tereyağlı Çay", "image": "https://www.tereyagi.gen.tr/images/Tereyagli-Cay-86.jpg", "date": "20.01.2024 10:42:04", "author": "Onur Canatar", "article": [ { "article": "Tereyağlı Çay, çayın tatlandırılması için içine katılan tereyağı ile yapılan bir çay türüdür. Bu eski bir tarihe sahip tereyağlı çay kültürünü zengin denilecek bir içeriğe sahip. Çayın ana vatanının Çin olduğu bilinmektedir. Fakat sadece Hanların hayatında değil, Tibetlerde bu kültüre sahiptir.

Orta düzlüklerin sahip olduğu bu çay kültürü, bin yıl süre geldikten sonra Tibetlere özgü özellikler kazanmıştır. Tibetler, yıl boyunca et ve bir çeşit arpa unuyla birlikte yapılan Zanba adında yemeği yerler ve bu yemeğin yanında da yağı gidermesi, besini düzeltmesi ve rahatlatma hissi vermesi amacı ile yanında için çay tüketilir. Bu nedenle de halk bu çayı çok beğenir adına da halk arasında “Rastlantı ile dünyaya gelen tanrıların içkisinin bir damlası” olarak söylenir.

Çok eski zamanlarda yaşamış toplumlardan Tibetliler gerçekten de çayı yalnızca bir içecek olarak görmemiş ve bunu sağlık amacı adına da değerlendirmiştir. Bununla beraber bu bitkinin içine birçok yüksek besin değeri yüksek olan ve antioksidan nitelikteki besinler ilave edilerek hem tatlandırmış hem de sağlık bakımından zengin bir içecek elde edilmiştir.

Son günlerde de birçok bitki çayları otomasyon sistemi ile üretilmektedir. Bu bitki çaylarının bazılarına baktığımızda içerisinde bazı baharatları barındırdığını da görülüyor. Aynı zamanda günümüzde birçok değişik sebze, sarımsaklı ve meyvelerden oluşan çaylarda üretiliyor. Bunlar da yine aroma kazandırmak adına sebzenin ve çayın faydalı etkilerini birleştirerek insan sağlığına ve rejimine yardımcı olmak üzere üretilmektedir. Tereyağlı çay, eski zamanlarda sevilerek tüketilen çaylara; tereyağı, süt ve baharatlarla hoş koku kazandırılmış, sağlık adına adeta ilaç etkisi yaratılmıştır. Bizler de bu çayları toplum olarak az da olsa tüketiriz. Türkiye'de sütlü çay içme alışkanlığı pek fazla olmamasına karşıt yabancı ülkelerde fazlaca tüketilmektedir. Ülkemizde ise baharatlı form çayları, çayı limon ile içme, tarçınla içme, bal ile içme ve benzeri gibi birçok alışkanlıklar bulunmaktadır.

Tereyağlı Çay Faydaları Nelerdir?

Bunların yararlarını ve verdiği hoş kokuyu düşünerek tüketiyorsak bence çaya tereyağı katılmasına da ön yargılı davranmamak her şeyin dozajındaki faydalarını düşünerek dengeli bir şekilde tüketmemizin yararı olacaktır. Bununla birlikte yararından çok zararı olan şeker yerine tereyağının az bir miktarda eklenmesi antioksidan kaynağı, protein kaynağı ve kolesterol bakımından da faydalı etkileri görülmüştür.
" } ] }