{ "title": "Tereyağlı Baklava", "image": "https://www.tereyagi.gen.tr/images/tereyagli-baklava.jpg", "date": "20.01.2024 04:06:39", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "Tereyağlı Baklava, Baklava; Sözcük Türkçe kökenlidir. Eski Türkçede baklağu, baklağı olarak geçmektedir. Türkçeden de diğer dillere geçmiştir. Orta Doğu, Balkan, Güney Asya ve Türk mutfaklarında yer bulmuş hamurdan, İnce yufkalardan hazırlanan önemli bir tatlıdır. Açılan ince yufkaların arasına yöreye göre ceviz, badem, Antep fıstığı ya da fındık konarak yapılmaktadır. Geçmişte bal şerbeti ile tatlandırılan baklava, günümüzde ise daha çok şeker şerbeti ile tatlandırılmaktadır.

Doğu Akdeniz, Balkanlar, Orta Doğu ve Kafkasya'nın hemen bütün kavimleri, yani Araplar, Museviler, Yunanlılar, Ermeniler, Bulgarlar baklavayı kendi geleneksel tatlıları olarak takdim ederler. Bu bölgelerin zamanında Osmanlı coğrafyası olduğu göz önünde bulundurulunca, baklavanın bir Osmanlı (Türk) tatlısı olarak nitelenmesi de düşünülebilir. Ama Osmanlının Türk olarak bilinmesinden dolayı, özellikle Yunanlılar ve Araplar tarafından bu niteleme hiç de hoş karşılanmamaktadır.

Tereyağlı Baklava İçin Malzemeleri

Tereyağlı Baklava Hamuru için
İçi için
Üzerine
Tereyağlı Baklava Nasıl Yapılır?

Hamur için, tereyağını eritin. Un haricindeki gerekli olan malzemeler yoğurma kabına alın ve azar azar elenmiş un ilave edilip, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın. Hazırlanan hamurdan yumurta büyüklüğünde bezeler alın (Yaklaşık 30 beze çıkacaktır).

Bezelerin ikiye ayırın yarısı üst katı için diğer yarısı alt katı için. Açma tahtasının üzerine bolca nişasta serpin ve 15 bezeyi tek tek bol nişasta ile pasta tabağı büyüklüğünde açın. Aralarına bol nişasta serpip, üst üste koyun. Ardından üst üste konulan pasta tabağı büyüklüğündeki yufkaları, açılabildiği kadar büyük şekilde açın. Tepsi boyutunda kesilen hamur tepsinin içerisine yerleştirin kenarlarında kalan parçaları da üzerine yerleştirin. Üzerine bolca ceviz serpiştirin ve kalan 15 beze hamur da ayı şekilde açın.

Bu kez önce kenarda kalan parçalar yerleştirin, daha sonra tepsi boyutunda kesilen yufkaları, üzerine itina ile yerleştirin. Ardından arzu ettiğiniz biçimde dilimleyin. Tereyağı tavaya alıp iyice kızdırın ve üzerine çıkan tortuyu alın. Kızgın tere-yağını, baklavanın her yerine gelecek şekilde gezdirerek dökün. Önceden ısıtılan 150 derece fırında ağır ağır üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Kızaran tereyağlı baklavayı fırından alarak soğumaya bırakın.

Şerbeti için ise şeker ve suyu bir tencereye alın, kıvam alıncaya kadar kaynatın. Şerbet cıvık ya da çok koyu olmamalı. Şekerler özelliğinden dolayı, kıvam açısından farklılık gösterebilmektedir. Kıvamını alan şerbete 1 yemek kaşığı limon suyu ilave edin bir taşım kaynatın ve ardından ocaktan alın.

Soğumuş olan tereyağlı baklavanın üzerine sıcak olarak şerbeti gezdirilerek dökün. Şerbetini iyice alan tereyağlı baklavayı, servis edebilirsiniz.

Afiyet Olsun.
" } ] }