{ "title": "Tereyağlı Açma", "image": "https://www.tereyagi.gen.tr/images/Tereyagli-Acma-72.jpg", "date": "20.01.2024 09:31:28", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Tereyağlı açma, açma mayalı hamur işlerinden biridir. Genelde tereyağı kullanılarak hazırlanır. Ancak tereyağı sevmeyenler açmayı margarin kullanarak da hazırlayabilir. Özel günlerde, doğum günlerinde, beş çaylarında, gün maslarında ya da akşam çayının yanına hazırlanarak masalar şenlendirilebilir. Çocukların beslenme çantaları içinde iyi bir alternatiftir. Tereyağlı açma nasıl yapılıyor, hangi aşamalardan oluşuyor ve hangi malzemeler kullanılıyor gelin hep birlikte göz atarak hazırlayalım.

Tereyağlı açma için gerekli malzemeler
Tereyağlı açma nasıl yapılır?

Tereyağlı açma için un geniş bir kabın içine un elenerek alınır. Süt ve sıvıyağ bir cezveye alınarak ılıtılır. Unun ortası havuz şeklinde açılarak yumurta kırılır. Üzerine maya, tuz, şeker ve ılıtılan süt ve sıvıyağ eklenir. Önce sıvı malzemeler elle iyice karıştırılır. Daha sonra una eklenerek yumuşak kıvamda bir hamur yoğrulur. Yaklaşık 15 dakika kadar yoğrularak özlü bir hamur elde edilir. Hamurun kıvamı ele yapışacak kıvamda olmalıdır. Hamuru toparlamak için el sıvıyağa batırılabilir. Hazırlanan hamurun üzeri nemli bir bezle kapatılarak yarım saat mayalanmaya bırakılır. Yarım saat sonra hamur iki kat arttığında el yine sıvıyağa batırılarak hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparılır. Tezgâh hafif yağlanarak hamur önce elle açılır. Oda sıcaklığında yumuşatılmış tereyağından bolca açılan hamurun içine sürülür. Tereyağı parça parça koparılarak elle hamura yayılır. Tereyağı hamura yayılırken hamurun boyutu biraz daha büyüyecektir. Bu işlemden sonra hamur rulo şeklinde sarılır. Daha sonra uçlarından tutularak ters yöne doğru burgu yapılır. Yağlı kâğıt serilmiş fırın kabına alınarak orada hamura simit şekli verilir. Tüm hamur bitene kadar aynı işlem yapılır. Açmalar tepsiye aralıklı şekilde dizilmelidir. Aksi takdirde kabardığında birbirine yapışarak istenilen kıvamda pişmeyebilir. Yumurta sarısı çatalla iyice çırpıldıktan sonra açmaların üzerine sürülür. Tekrar üzerlerine çörekotu ve susam serpiştirilir. Fırın 180 derecede önceden ısıtılır ve hazırlanan açmalar fırına verilir. Açmaların altı üstü eşit şekilde kızarana kadar fırınlanır. Tereyağlı açma fırından alındıktan sonra üzerlerine temiz bir bez kapatılır. Bu sayede açların kuruması önlenir. Yanında bir fincan çayla gönül rahatlığıyla servis edilebilir.

Afiyet olsun.
" } ] }