{ "title": "Tereyağı", "image": "https://www.tereyagi.gen.tr/images/tereyagi.jpg", "date": "21.01.2024 15:00:08", "author": "VELİ ATAY", "article": [ { "article": "
Tereyağı, hayvanlardan elde edilen tuzlu bir besin maddesidir. Tereyağının esas olan ham maddesini süt yağı meydana getirmektedir. Tereyağı bir tür hayvansal (Koyun ya da inek) yağ çeşididir. Yağın bileşenleri arasında %82 gibi bir oranda süt yağı, süt şekeri, kolesterin, protein, suda çözülmüş bir halde bulunan mineraller, aromalar, su ve proteinlerin bir araya gelmesiyle oluşmaktadır. Ancak bu maddeler yardımıyla sağlıklı bir tereyağı elde edebiliriz. Tereyağının dış görünüş itibariyle özelliklerini de kısa bağlı halde bulunan doymuş yağlar ile yağ asitleri meydana getirmektedir. Gıda ile kozmetik sanayisinde sık sık kullanılan ve yedeksiz bir halde bulunan bir ham besin maddesidir.

Bu yağın hafif sarı ya da beyaz olmak kaydıyla iki renkte olması muhtemeldir. Çünkü sütünden yağ elde etmek amacıyla alınan bir hayvan için, öncesinde yeşil renkte olan (Yani canlı halde olan) besinler sürekli olarak tüketmesi sebebiyle yağ rengi sarı renge daha yakın olduğunu söyleyebiliriz. Ancak kurumuş halde bulunan tahıl sapı ya da samanı ile beslemiş olan hayvanlarda ise faydalanılacak olan yağın rengi beyaz renge daha yakın olduğunu söyleyebiliriz. Yani hayvanın tüketmiş olduğu besinlerin yapısı da elde edeceğimiz yağ için önemli bir etkendir. Oda sıcaklığında bulunması halinde yağın durumu sıvı bir hal alırken, soğuk bir ortam olan buzdolabı (En fazla 7°C sıcaklığı olan ve eksi değerlere düşen dondurucular için) soğukluğunda ise katı ve sert bir durumu mevcuttur.

Modern bir şekilde üretilen tereyağları kaliteli ve katkısız yağı olan yüksek kalitedeki sütlerden meydana getirilmektedir. Buzdolabında saklanması gerekir. Aksi halde yağda bozulmalar görülebilir. Türkiye'de yayık olarak anılan ayran türünden oluşturulmuş olan tuzlanmış tereyağı, oldukça ağır kokulu, ekşimsi bir tadı olan tuzlu bir yağdır. AT standartlarına uyan tüketimler ve üretimler için de devlet desteği sayesinden birtakım çalışmalar yapılmaktadır. Özellikle Gıda, Tarım ve Hayvancılık bakanlığı bu konu hakkında titizlikle durmaktadır. İnsan sağlığını olumsuz yönde etkileyebilecek olan herhangi bir ek madde kullanılması ya da yanlış bir uygulama yapılması halinde tereyağı üretimi konusunda bazı kısıtlamalar ve denetlemeler yaptığı da bilinmektedir. Bu sebepten ötürü tüketicileri tereyağı tüketmeden önce güvenilir markalardan alışveriş yapmaları önemli bir etkendir.

Üretim yöntemi için

Tereyağının elde edilmesi her zaman için kolay olmasa bilene, tereyağı genel itibariyle yağ içeren tüm süt ve süt ürünlerinden kolaylıkla elde edilebilmektedir. Her sütten tereyağı meydana getirmek biraz zor ve masraflı bir işlemdir. Mesela sıpa ile kısrak sütünden tereyağı yapmak isteyen bir birey bu işlemi gerçekleştirebilmek için oldukça zorlanabilirler. Tereyağı üretimi için en kolay ve en elverişli süt çeşitleri genellikle keçi ve koyun sütünden elde edilmektedir.

Besin değeri

Yüksek değerde doymuş yağ oranı barındıran ve hayvansal yağ içermesi yönüyle kötü kolesterole neden olacağı düşünülse de tereyağı oldukça doğal ve sağlıklı bir gıda türüdür. Sanayi yağı olarak kullanılan margarine karşılık olarak besin değeri çok daha yüksek ve oldukça kıymetli bir yağ türüdür. Ayrıca tereyağı yağlar içerisinde barındırdığı protein itibariyle en yüksek değeri barındıran yağ türüdür. Yaklaşık olarak yüzdelik anlamda yüzde biri protein barındırırken diğer yağlarda bu oran neredeyse sıfıra yakındır. Ancak bu durum gözümüzü korkutmamalıdır. Zira az önce belirtildiği gibi yağlar arasında en sağlıklı olan yağ türü de tereyağıdır. Tereyağı besleyici ve enerji verici yönü itibariyle oldukça değerli bir besin türüdür.
" } ] }