{ "title": "Tereyağı Nasıl Yapılır", "image": "https://www.tereyagi.gen.tr/images/tereyagi-nasil-yapilri.jpg", "date": "21.01.2024 01:21:40", "author": "ALİ ATAY", "article": [ { "article": "
Tereyağı Nasıl Yapılır, ulaşılması her zaman kolay olmasa datereyağı genel itibariyle yağ içeren birçok süt çeşitlerinden elde edilebilir. Ancak her sütten tereyağı elde etmek de kolay bir iş değildir. Mesela sıpa sütü ile kısrak sütü tereyağı yapabilmek için uygun sütler değildir. Tereyağı yapmak için kullanılabilecek en elverişli süt için keçi, koyun ya da inek sütünü kullanmak gerekir.

Evde tereyağı yapmak

Tereyağı yapmak zannedildiği gibi zor bir iş olmasa da biraz uğraştırıcı bir iştir. Önemli olan nasıl yapıldığını doğru bir şekilde bilmek ve uygulamaktadır. Tereyağı yapmak için ya sütün kaymağını kullanmak ya da taze süt ile mayalanmış olan yoğurdu kullanmak gerekmektedir. Ancak her ikisi içinde aynı işlemler uygulanır ve tereyağı elde edilebilir. Evde yapılacak olan tereyağı için şu an bulunan şartlardan ötürü mutfaklarda bulunan robot sayesinde özellikle de karıştırma konusunda çok kolay ve rahat bir şekilde tereyağı elde etmek mümkündür. Eski zamanlarda büyük çiftlikleri bulunan insanlar tereyağını elde etmek için büyük yayık makinelerini kullanırlardı. Ancak evde tereyağı yapmak isteyenler için az bir ölçüde yapılacak olan tereyağı yeterli olacaktır. Daha fazla tereyağı yapmak isteyenler sadece malzemelerini belli bir miktar arttırarak da tereyağını elde edebilirler.

Tereyağı genellikle taze krema ve yoğurt ile elde edildiği bilinmektedir. Tereyağı yapmak için alınan süt koyun sütü olunca ortaya çıkan tereyağı da bol olacaktır. Ancak her ev hanımı taze koyun sütü bulmada sıkıntı yaşayabilir. Bu sebepten ötürü tereyağı yaparken marketlerde hazır olarak satılan kremalar ile yapmak da ekonomik olacaktır. Krema kullanılarak elde edilen tereyağının yapımı ise yaklaşık olarak 15-20 dk. Sürmektedir. Bu kadar kısa sürede ve kolay bir biçimde yapılan tereyağı için bazı önemli noktaları da bilmek gerekmektedir. Mesela pasta yapımı sırasında kremayı çırpmak için kullanılan bıçak benzeri başlıkları bulunan robotlar yardımıyla çırpılan kremanın içine bir miktar tuz ilave ederek çok kolay bir şekilde tereyağı elde ettiğinizi görebilirsiniz. Buradan da anlaşılacağı üzere kremayı çırpmak için kullanılan başlık çok önemlidir. Çırpmak amacıyla hamur aparatı olan pervane ya da çırpma teli olan başlıklar kullanmak tereyağının oluşmasını geciktirmektedir. Hatta bazen tereyağı bu başlıkları yüzünden oluşmadığı da görülmüştür. Böyle bir durumda ise mutfak robotu olmayanlar için kremayı su şiselerinden birinin içine doldurarak ağzını sıkıca kapatıp tereyağı elde edene kadar çırpmaları da iyi bir sonuç vermektedir. Ancak bu işlemi yapmak oldukça zaman alır ve yorucu bir hale gelebilir.

Tereyağı için gerekli olan malzemeler ve nasıl yapılır?

3 adet taze kremayı yani sütün üstündeki kaymağı boş bir kaba alıp mutfak robotu benzeri bir alet yardımıyla çırpmaya başlayalım. Bu işlem sırasında kremamız biraz katılaşacaktır. Hemen sonrasında ise sulanarak tereyağı oluşmaya başlanacaktır. Bundan sonra ise suyunu temiz bir tülbent yardımıyla süzmemiz gerekir. Soğuk suyun içine konulması gerekir. Tereyağının suyunu berraklaşana kadar elinizi kullanarak hafifçe sıkın. Arada bir suyunu değiştirin. Artık tereyağını istediğiniz bir şekilde kullanabilirsiniz.

Tereyağı yapan bazı kişiler için tereyağını eritmeden kullandıkları bilinmektedir. Onlar için ise nasıl eritme işleminin gerçekleştiğinden bahsedelim. Çünkü eritilerek elde edilen tereyağı hem daha sağlıklı olur hem de daha uzun ömürlüdür. Öncelikle elde etmiş olduğumuz tereyağını tavamızın içine alalım. Kısık bir ateşte arada bir yavaş yavaş karıştırarak kaynatın. İçerisine küçük bir ekmek parçası atıp rengi sarı oluncaya kadar kaynatın. Sonra ocaktan alıp boş bir tabağa boşaltın. Artık tereyağınız hazırdır.
" } ] }