{ "title": "Tereyağı Kaç Kalori?", "image": "https://www.tereyagi.gen.tr/images/tereyagi-kac-kalori.jpg", "date": "21.01.2024 06:58:42", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "Tereyağı Kaç Kalori, Tereyağı, Bir çeşit hayvansal (İnek, keçi, koyun gibi) gıda olup bir yağdır. Ham maddesini süt yağı oluşturmaktadır. Yağın bileşiminin %82'sini süt yağı, kalan diğer kısmını da su, süt şekeri, mineraller, kolesterin ve suda çözülmüş vitaminler, protein, asitler, aromalar oluşturmaktadır. Kısa bağlı doymuş yağ ve yağ asitleri tereyağının fiziksel özellikleridir. Fazlaca gıda ve kozmetik sanayinde yedeksiz ham madde olarak kullanılmakta.

Üretim Yöntemleri; Tereyağının elde edilmesi her zaman kolay olmasa da tereyağı genel olarak yağ içeren tüm sütlerden elde edilebilmektedir. Her sütten tereyağı elde etmek mümkün olamamaktadır. Örnek vermek gerekirse kısrak ve sıpa sütü, tereyağı elde etmek için elverişli değillerdir. Keçi, koyun ve inek sütü tereyağı üretimi için en elverişli sütlerdir.

Genel Özelliği; Tereyağının beyaz ve sarı arasında standart bir rengi olmamakla beraber, hayvanın yediklerine göre bazen sarının tonları ya da beyazın tonlarındadır. Bu renk yapısına etki, yeşil ağırlıklı taze otlar ile beslenmesi halinde yağ rengi sarıya daha yakın, kurumuş tahıl sapı veya samanı ile beslenen havanlarda ise elde edilen yağın rengi beyaza daha yakın olmaktadır. Oda sıcaklığında eriyik şeklinde, Dolap soğukluğunda sert sıvı şeklindedir. Diğer bir karakteristik özelliği de yapısında yüksek oranda yağ asitleri, gliseritleri ve kısa zincirli donmuş yağ asitleri (Bütirik asit) içermektedir. 100 gr tareyağının besin değeri yaklaşık 716 kaloridir. Tereyağının tam besin değerleri aşağıdaki gibidir.

Porsiyon miktarı; 100 gr
" } ] }