{ "title": "Tereyağı Faydaları", "image": "https://www.tereyagi.gen.tr/images/tereyagi-faydalari.jpg", "date": "19.01.2024 16:52:12", "author": "RAMAZAN ATAY", "article": [ { "article": "
Tereyağının Faydaları, süte uygulanan birtakım işlemlerin sonucunda kremasının ayrılması ile ortaya çıkan tereyağı, sütün yağ bazlı olan kremasının bir kısmının, su ve sütle seyrek bir hale getirilerek ortaya çıkarılmasıyla elde edilen ve oldukça sağlıklı olan bir hayvansal besindir. Ancak bu seyrekleştirme işlemi oldukça çabuk ve düzgün bir biçimde karıştırılarak yapılmalı ve her tarafa eşit dağılabilen bir karışım yapılması da şarttır.

Bu yağın besin değeri oldukça yüksektir. Çünkü tereyağı, süt proteinleri ile su içermektedir. Aynı zamanda bu durum enerji vermesi yönünden de etkilidir. Genellikle inek sütünden elde edildiği yaygın olarak bilinen tereyağı, koyun, keçi, sığır ve bizon gibi diğer memeli hayvanların sütleri kullanılmak suretiyle de elde edilir. Tuz, tereyağının içerisine koruyucu ve tatlandırıcı yapmak amacıyla bazen konulabilir. Tereyağı, su yardımıyla yağ emülsiyonu neticesinde kremanın farklılaşması sonucunda pekişmektedir. Tereyağı bilindiği üzere katı bir haldedir ancak oda sıcaklığı koşullarında eriyip yarı katı bir halde de bulunabilir. Genellikle renk itibariyle soluk sarı rengi bilinen tereyağının bazı çeşitleri ise oldukça sarı renkli ya da beyaz renkli olabilir.

Tereyağı bilindiği üzere kahvaltılarda sıkça tüketilen bir yağ çeşididir. Özellikle kızarmış ekmeklerin üstüne sürülerek kahvaltılarda tüketilmektedir. Sebze yemekleri yapmak isteyenler için yemeğin içine eklenen bir miktar tereyağı, kızartmalar ile hamur işleri yapanlar için vazgeçilmez bir besin kaynağıdır. Kullanılan yemeğe tat vermesi açısından oldukça sağlıklı ve lezzetli bir yağdır.

Tereyağının bilinen faydaları nelerdir?

İçerisinde antioksidan barındıran tereyağı, vücutta bulunan serbest radikallerin olumsuz etkilerini nötralize eder ve vücuttan atar. Bağırsak, mide gibi iç organların sağlığını olumlu yönde etkileyen tereyağı, kardiovaskuler rahatsızlık riskini de en aza indirir. Tiroit bezlerinin daha etkin ve sağlıklı bir biçimde çalışmasını sağlayan tereyağı aynı zamanda bireyin cinsel sağlığı da koruduğu tespit edilmiştir. Kas ve eklem ağrılarının azalmasına yardımcı olan bu yağ, kemik gelişimini sağlar. Artrit oluşma olasılığını da en aza indirir. Tereyağı, içerisinde yer alan A vitamini sayesinde de göz sağlığını olumlu yönde etkiler ve cildi erken yaşlarda yaşlanma etkilerini ortadan kaldırır. Bağışıklık sistemini geliştiren ve hormonların daha aktif bir biçimde salgılanmasına yarayan tereyağı aynı zamanda da tansiyonu düzenleyip kolesterolü de dengede tutar. Tereyağı, beyin hücrelerinin sağlığını iyi yönde etkiler ve sinir sistemi faaliyetlerini de destekler.

Tereyağını içinde yer alan antioksidanlar, anti-enfeksiyon etkisi göstermesi bakımından bağışıklık sistemini bu yönüyle olumlu bir şekilde etkiler. İçerisindeki A vitamini yağda çok rahat bir şekilde çözünebilen bir vitamin çeşididir ve cilt, göz ve sindirim sistemi sağlığını korumaktadır. A vitamini, bağışıklık sistemini onaran lenfositlerin artmasını da sağlamaktadır. Ancak, sigara içen bir birey, antioksidan gereksinimini A vitamini barındıran besinler yerine, C vitamini barındıran besinler tüketerek ihtiyacını gidermelidir. Sebebi, sigara içen bireyler için aşırı bir düzeyde A vitamini tüketmek, akciğer kanserine neden olabilir. Bu duruma dikkat etmek gerekir.

Tereyağı aynı zamanda boğaz ve ağız sağlığını da desteklemektedir. Tereyağı, antioksidan etkisi sayesinde, insan bedenini yeniden onarır ve mikrop kapmalara karşı da vücudun savunmasında yardımcı olur. Glikosfingolipid adı verilen madde türünü içeren (Bir çeşit yağ asitidir.) tereyağı, içerisinde yer alan bu yağ asidi yardımıyla, mide ile bağırsak semptomlarına karşı bireyin vücudunu olumsuz etkilere korumakta ve savunmaktadır.

Tereyağının damar ve arterleri tıkamak gibi olumsuz bir yanı olduğu düşünülmektedir. Ancak tüm bunlara rağmen bu yağ, yerinde tüketildiği zaman iyi bir omega 3 adı verilen sağlıklı bir yağ asidi kaynağıdır. Bu omega 3 yağ asidi kolesterolü düzenleyen ve dengeleyen bir besin türüdür. Bu sebepte ötürü de organik ve doğal tereyağı, kanda yer alan iyi kolesterol düzeyini yükseltir. Bu sayede de kalp sağlığını korumuş olur.

Yapılan araştırmalara göre, yağda kolayca çözünebilen birtakım vitaminler içeren tereyağının, cinsel gücü ve isteği olumlu bir yönde arttırıcı bir etki gösterdiği gözlemlenmiştir. Tereyağının temel yapı taşlarını meydana getiren D ve A vitaminleri, sinir hücrelerini ve beyin sağlığını korumasının yanı sıra, cinsel sağlığı da olumlu yönde etkilemektedir. Bu ve benzeri yağlar, yani vitaminler (Özellikle D ve E vitamini) hem erkeklerde ve hem de kadınlarda kısırlığı ortadan kaldırmakta ve cinsel sağlığı geliştirmektedir.
" } ] }