{ "title": "Evde Tereyağ Yapımı", "image": "https://www.tereyagi.gen.tr/images/evde-tereyagi-yapimi.jpg", "date": "20.01.2024 08:25:18", "author": "tuğba arslan", "article": [ { "article": "
Evde Tereyağı Yapımı, Kendi evinde yoğurdunu hazırlayabilen bir kişi için evde tereyağı yapımı daha kolay olmaktadır. Günümüzde eski sağlıklı insanlar örnek alınarak her şeyi içinde ne olduğunu bilerek güvenle tüketmek için kahvaltılıktan kışlık yemekliklere her şey av hanımları tarafından evlerinde yapılmaya başlamıştır. Bu sebeple de bu yazımda sizler için evde tereyağı yapımını anlattım. Deneyince sizler de ne kadar kolay olduğunu anlayacaksınız. Aşağıdaki tarifi bir çırpıcı yardımı ile de yapmak mümkündür. Ancak metal uç kullanmak istemeyenler tarifteki gibi mutfak robotunun plastik bıçağı ile de bu tarifi yapabilirler. Bunun yanı sıra, yoğurtta ve sütlerde kaymak genellikle az çıkmaktadır. İsteyenlerin kaymaklarını buzlukta biriktirip toplu halde yapması mümkündür. Kolay gelsin.

Evde Tereyağı Yapımı İçin Gerekli Olan Malzemeleri
Evde Tereyağı Yapımı: Evde tereyağını yapmak için ilk olarak, 3 su bardağı kaymak alınır ve robota boşaltılır. Kaymak yaklaşık olarak 1 ya da 2 dakika kadar çırpıldıktan sonra (Sütün kabarmış olması gerekir) üzerine hafif hafif 1 su bardağı ılık su ilave edilir. Çırpma işlemine orta derecede 5 dakika kadar daha devam edilir. Bu şekilde iyice köpürmesi sağlanır. Ardından buzluktan çıkmış 1 su bardağı soğuk suda kaymağa eklenir ve çırpma işlemine devam edilir. Çırparken suyun ayrışmaya başladığını görmek gerekmektedir. Kaymakta bulunan yağ topak halini alıp sudan tamamen ayrıldığı zaman çırpma işlemi bitirilir. Daha sonra ise delikleri ince olan bir süzgeç alınır ve tereyağı süzüldükten sonra buzluğa alınır. Tereyağı 5 dakika kadar buzlukta bekletildikten sonra çıkarılır ve tereyağı bol soğuk su ile berrak bir hal alana dek iyice yıkanır. Son olarak, hazır olan tereyağı topak şekline getirilip buzdolabına alınır.

Afiyet olsun.

Not: Sütün kaymağını almak için; çiğ haldeki süt çelik tencereye alınır. Tencerenin dibi önceden ıslatılmalıdır, böylece tencerenin dibi tutmaz. Süt kaynama noktasına varınca ocağın altı kısılır ve süt üzeri tamamen kaymak tutuncaya kadar pişirilir. Soğumasının ardından tencerenin sallanmamasına dikkat ederek bir gün boyunca buzdolabında bekletilir. Daha sonra, kaymak bir kepçe yardımı ile kenar kısımlarından ayrılır ve katlayarak toplanıp, bir kabın içine alınır. Böylece sütün kaç kilo olduğuna göre kaymak da hazır olur. Kaymağı bu şekilde buzdolabında 3 gün kadar saklamak mümkündür. Ayrıca, kaymağın bir kısmını kullanarak olanlar kalan kısmını buzlukta bekletebilirler.
" } ] }