{ "title": "1 Kg Tereyağı Kaç Litre Sütten Çıkar", "image": "https://www.tereyagi.gen.tr/images/1-kg-tereyagi-kac-litre-sutten-cikar.jpg", "date": "23.01.2024 04:36:50", "author": "belkıs soysal", "article": [ { "article": "
1 kg tereyağı kaç litre sütten çıkar, tereyağı hayvansal bir besindir. Tereyağı A, E, D vitamini ve proteini açısından çok zengindir. Tereyağı kalsiyum, fosfor ve demir içerir. Hayvanın beslenme açısından rengi sarı ya da beyaz olabilmektedir. İnek, keçi ya da koyun sütünden de elde edilebilir. Tereyağının kendine has kokusu, tadı lezzeti vardır. Doymuş yağ olup oda sıcaklığında bile erime özelliği vardır. Tereyağının hepsinden önemlisi doğal bir besin olarak tüketilir. Tereyağı vücuttaki enerji tüketiminde rol oynar, bu kilo alım hızını dengeleyerek sindirimi kolaylaştırır. Aşırı yememek şartıyla insanlar tükete bileceği en güzel besinlerden biridir.

Tereyağının önemi: süt kalsiyum açısından çok zengin bir besindir. Sütün faydaları anlatmakla bitmeyecek kadar çoktur. Sütün çocuklar için önemi çok fazladır. Büyüme çağındaki çocukları özellikle her gün mutlaka iki bardak tüketmeleri gerekmektedir. Sütten her türlü kahvaltılık oluşur. Çökelek, peynir, tereyağı olarak tüketilir. Tereyağı her zaman kalsiyum olarak kullandığımız bir kahvaltı türüdür. Tereyağı her zaman lezzetli açısından çok besin değeri yüksek, demir ve kalsiyum açısından yüksek bir süt ürünüdür.

Tereyağı nasıl oluşur: Tereyağı sütten ya da yoğurttan oluşmaktadır. Yoğurdun yayılması ile elde edilen yağ. Elde edilmiş şekillere göre değişir, köy tereyağları ineğin süt vermesine, beslenmesine ve kalitesine göre değişmektedir. Tereyağı bazı yörelerde, yoğurttan yapılan lezzete ve yayığına göre değişmektedir. Trabzon tereyağının meşhur olmasının nedeni yoğurttan olmasıdır. Yoğurdun, sütün kalitesi her zaman ineğin doğal olarak beslenmesine bağlıdır. Tereyağının boz dolabı şartlarında saklanması gerekmektedir. Tereyağının herkese tavsiye edilebilecek çok üstün ve sağlıklı bir gıdadır.

Tereyağı ne kadar sütle çıkar: Süt ineğin cins ve ırkına göre değişmektedir. 5-10 kilo sütten ileri bir teknik ile laboratuvar ortamında 1,5-2 kilo tereyağı oluşabilir. Ancak bireysel üretimlerde sütün yağlılık durumuna göre;
Elde edilebilir. A ve D vitamini açısından zengin bir besin olarak kalsiyum açısından da vitamin kaynağıdır. Tereyağı en çok yoğurttan yapılarak çıkar, tereyağının tüketimi oldukça fazladır. Sütü ne kadar çok olursa tereyağı da o kadar çok çıkar. Yoğurdun ve sütün yağlı olması da çıkacağı tereyağının fazla olmasına bağlıdır.

" } ] }